Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Március 29. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Nógrád megyei települések a „Nyúl-unk a munkáért” programban

Nógrád megyei települések a „Nyúl-unk a munkáért” programban

Újabb öt település kapcsolódik be a Nyúl-unk a munkáért elnevezésű nyúltenyésztési programba, melynek keretében országszerte már mintegy háromszáz család foglalkozhat nyúltenyésztéssel.

Az eddigi tizenkét település mellett Diósjenőn, Nógrádon, Berkenyén, Monostorpályiban és Makkoshotykán helyeznek ki családokhoz tenyészállatokat. Minden családnak öt anyanyulat és egy baknyulat ajánlanak fel, a tartáshoz szükséges eszközöket és takarmányt biztosítanak résztvevőknek, és oktatást is nyújtanak számukra.
A tavaly elindított program új eleme, hogy Gyulajon három család 10-15 anyaállatot kap, amelynek szaporulata már nem csak az önellátást szolgálja, hanem értékesítésre is kerülhet. További újdonság, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium segítségével vállalkozási méretű farmok kialakítását próbálják támogatni, amelyek 100-500 anyaállattal működnek. Kettő ezek közül már elindult.
A vidékfejlesztési minisztérium által tavaly nyolcmillió forinttal támogatott program célja a nyúlhús fogyasztásának ösztönzése mellett az, hogy a legszegényebb rétegek is egészséges húst fogyasszanak. A nyúltenyésztés jövedelemkiegészítést is jelenthet, és néhányan meg is tudnak belőle élni.
A programot 2011-ben a nyúltenyésztésben érdekelt öt cég összefogásával hirdették meg húszmillió forintos pályázati kerettel. 235 településről pályáztak közösségek, első körben tizenkét falu került be a programba, és támogatták az erdélyi Gyimesbükk gyermekotthonát is. Jelenleg hat - többek közt takarmányforgalmazó, állatgyógyászati - agrárcég és szövetkezet támogatja a kezdeményezést.

Címkék: Nyúl

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 12:00, csütörtök | Helyi

Nyitva hagyott gépjárművekre utazott, a nyomozók elfogták.

Laptopot, egyéb műszaki cikket és termékeket, továbbá több mint másfél millió forintot zsákmányolt két járműből az a 21 éves salgótarjáni elkövető, akit azóta elfogtak és őrizetbe vettek a rendőrök.

2024. Május 02. 11:18, csütörtök | Helyi

ingatlan.com: áprilisban jelentősen nőtt az ingatlanpiaci kereslet.

Áprilisban lélektani határt tört át az ingatlanpiaci kereslet, a feladott lakáshirdetések száma jelentősen nőtt, ami további élénkülést vetít előre 2024-re.

2024. Május 02. 09:10, csütörtök | Helyi

Minden mozdíthatót ellopott!

Elsősorban lakatlan házakba és azok melléképületeibe tört be, majd több százezer forint értékű tárgyakat lopott el az a férfi, akit a salgótarjáni nyomozók a napokban fogtak el.

2024. Május 02. 08:40, csütörtök | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. május hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ