Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2024. Május 02. 11:18, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI-INGATLANPIAC BUDAPEST

ingatlan.com: áprilisban jelentősen nőtt az ingatlanpiaci kereslet.

ingatlan.com: áprilisban jelentősen nőtt az ingatlanpiaci kereslet.

Áprilisban lélektani határt tört át az ingatlanpiaci kereslet, a feladott lakáshirdetések száma jelentősen nőtt, ami további élénkülést vetít előre 2024-re.

Kiemelték, az eladó lakóingatlanok iránti 290 ezer érdeklődés 22 százalékkal volt magasabb idén áprilisban, mint tavaly áprilisban, ami jelentős élénkülés a márciusban látott 9 százalékos pluszhoz képest is.
Áprilisban országszerte több mint 34 ezer eladó lakáshirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Az összes eladó lakóingatlan száma pedig április végén meghaladta a 146 ezret, ami 8 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti és több mint 43 százalékkal a 2022-es áprilisi kínálatot - írják a közleményben.
Kiemelték, a kereslet-kínálat alakulása arra utal, hogy azok a továbbköltözésben gondolkodó lakásvásárlók is a piacra lépést tervezik, akik az elmúlt 1-2 évben összesen 60-80 ezer adásvételt halasztottak el.
Az ingatlan.com áprilisi kereslet-kínálati összesítője szerint a kereslet Fejér, Komárom-Esztergom és Csongrád-Csanád vármegyében erősödött a legnagyobb mértékben egy- és kétéves távlatban is, 2023 áprilisához képest 35-40, 2022 azonos időszakához viszonyítva pedig 14-36 százalékos a többlet.
Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a közleményben rámutatott arra, hogy az eladó lakások, házak iránti érdeklődések száma ötödével haladta meg a tavaly áprilisi keresletet, hosszú idő után először körözte le a 2022-es szintet.

Hozzátette, a kereslet és a kínálat egyidejű bővülése hozzájárul ahhoz, hogy a vevők most "nyeregben érezhetik magukat" az ingatlanpiacon. A lakásárak ugyanis éves összevetésben csak 3-4 százalékkal magasabbak, a kínálat bőséges, átlagosan 6-7 százalékot még alkudni is lehet, viszont a meglévő otthont is könnyebb eladni az élénkülő kereslet miatt - fogalmazott az ingatlan.com szakértője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 07:06, péntek | Helyi

A Nap körül keringenek a bolygók

481 éve, 1543. 05. 17-én történt, hogy Nikolaus Kopernikusz lengyel csillagász megjelentette könyvét, mely szerint a Nap körül keringenek a bolygók.

2024. Május 16. 15:45, csütörtök | Helyi

Szerbiában elfogtak egy férfit, aki az elnök megölésével fenyegetőzött.

Elfogtak egy zombori férfit csütörtökön, aki a közösségi médiában Aleksandar Vucic köztársasági elnök meggyilkolásával fenyegetőzött - közölte Ivica Dacic belügyminiszter.

2024. Május 16. 09:10, csütörtök | Helyi

Maruzsa Zoltán: idén 200 ezer notebook kerül az iskolákba.

Két éve 120 ezer digitális eszköz beszerzése történt meg, tavaly 140 ezer eszközé, az idén pedig 200 ezer notebook kerül a magyar általános és középiskolákba szerte az országban.

2024. Május 16. 08:54, csütörtök | Helyi

A fenntarthatósághoz és a digitalizációhoz fűződő viszonyról beszélgetett Áder János Kék bolygó podcastok felvétel.

A különböző generációk fenntarthatósághoz és digitalizációhoz fűződő viszonyáról beszélgetett Áder János korábbi köztársasági elnök Kék bolygó című podcastja következő két adásának nyilvános felvételén.