Városlista
2023. február 4, szombat - Ráhel

Hírek

2022. Május 31. 14:12, kedd | Helyi
Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség

Letartóztatásban a fiatalkorú tolvaj

Letartóztatásban a fiatalkorú tolvaj

A Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványa nyomán a nyomozási bíró elrendelte annak a fiatalkorú kállói fiúnak a letartóztatását, aki gyermekkorától kezdve követett el bűncselekményeket.

A kényszerintézkedés alkalmazására sorozatos lopások miatt került sor.

A 14 éves fiú 2022 tavaszán több vagyon elleni bűncselekményt is elkövetett településén:

Március 16-án az éjszakai órákban az ablakot felfeszítve betört a kállói postahivatal épületébe, ahonnan 369.000 forint készpénzt lopott el.

Április 17-én lakóhelyén egy utcán álló, zárt autóbusz ablakát törtbe be, majd a járműből elvitt egy rádiós fejegységet és egy fanyelű bicskát. A busz kasszafiókjának zárját is felfeszítette, azonban azt üresen találta.

A zsákmányolt készpénz egy részét elköltötte, a buszból eltulajdonított magnót és bicskát egy füves területre dobta.

Április 28-án egy személygépkocsi csomagtartójából lopott el egy pénztárcát a benne lévő 140.000 forint készpénzzel, arany karkötővel és a sértett, valamint családtagjai nevére kiállított személyi okmányokkal, bankkártyával együtt.

Május 8-án ismét egy személygépkocsit tört fel, és ezúttal 23.000 forint készpénzt tulajdonított el.

A lopásokkal összesen 585.500, a rongálásokkal további 62.000 forint kárt okozott a sértetteknek.

A 14 éves fiú korábban is rendszeresen követett el bűncselekményeket, azonban korábban a Pásztói Rendőrkapitányságnak több eljárást is meg kellett szüntetnie vele szemben a büntethetőséget kizáró életkora miatt.

A most vizsgált cselekményeit viszont már a lopások büntethetőségének alsó korhatárát betöltve, a 14. születésnapja után követte el, a nyomozó hatóság elfogása után előterjesztést is tett a fiú letartóztatására.

A letartóztatás a legsúlyosabb személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés, ezért fiatalkorúak letartóztatásának az általános törvényi feltételek megléte esetén is csak akkor van helye, ha az a bűncselekmények különös tárgyi súlya folytán szükséges. Ebben az ügyben ez a feltétel a fiatal által elkövetett cselekmények sorozatjellegére, azok nagy számára figyelemmel aggálytalanul megállapítható volt.

Az ügyészség ezért a személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés elrendelését a bíróság előtt indítványozta is, mert a szökés és bűnismétlés veszélye fokozottan fennállt a fiúval szemben, hiszen korábban a tartózkodási helyéül szolgáló gyermekotthonból is megszökött.

A Salgótarjáni Járásbíróság nyomozási bírája az ügyészi indítvánnyal egyetértve egy hónapra elrendelte a fiú letartóztatását, a döntést az ügyészség tudomásul vette, azonban a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, így az még nem végleges.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 03. 15:00, péntek | Helyi

Téliesre fordult az időjárás

2023. Február 03. 10:55, péntek | Helyi

60 helyett 127

A héten megtartott közlekedésrendészeti ellenőrzések során a hatóság tagjai egy szolgálati gépjárműbe szerelt sebességmérő készülékkel mérték be a képen látható személygépkocsi vezetőjét. A 40 éves sofőr 2023. január 30-án

2023. Február 03. 09:52, péntek | Helyi

A Nyitnikék-ben nyitottak

Az idei évben is folytatódnak az óvodások részére összeállított közlekedésre nevelési foglalkozások a vármegyeszékhelyen.

2023. Február 03. 09:00, péntek | Helyi

Megerősítő szolgálat Kállón

A Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetési Főosztály III. Lovas és Kutyás Szolgálati Osztály Lovas Alosztály lovas járőrei, illetve több Nógrád és Pest vármegyei polgárőr egyesület lovasai láttak el kö