Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2014. Augusztus 14. 15:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Nagyboldogasszony ünnepén főbúcsút tartanak Mátraverebély-Szentkúton

Nagyboldogasszony ünnepén főbúcsút tartanak Mátraverebély-Szentkúton

Nagyboldogasszony ünnepe alkalmából péntektől főbúcsút tartanak a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen.

A vasárnap záruló eseményen három érsek mutat be nagymisét - tájékoztatta a Ferences Sajtóközpont vezetője az MTI-t.
Szerdahelyi Csongor elmondta: a ferencesek már csütörtöktől várják a zarándokokat, ekkor tartják a cigányok imaóráját és a családok megáldását.
Pénteken, Nagyboldogasszony napján Bernard Bober kassai érsek mutat be szentmisét, valamint Igaz hit és babonaság címmel Varga Kapisztrán ferences tart katekézist.
Szombaton a résztvevők A természetes erkölcsi törvény című tanítást hallgathatják meg Osztie Zoltán plébánostól, a szentmise és a körmenet főcelebránsa Orosch János nagyszombati érsek lesz. Délután litániát és kegyszermegáldást tartanak, fogadják a gyalogos zarándokokat. Az énekes Mária-köszöntőt követi az esti szentmise és körmenet, majd az imádság a nemzetért. Éjféltől a meghaltakért tartanak szentmisét.
Vasárnap, a főbúcsú napján az ünnepi szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek lesz. A szentmise előtti katekézist A család összetartása címmel a ferences rendi Kiss Menyhért tartja.
A kegyhely felújítási munkáinak rendjét úgy alakították ki, hogy a kegyszobor és a liturgikus tér hétköznap is megközelíthető legyen. Gyóntatásra, szentmise bemutatására és a kegyhely megtekintésére minden feltétel adott, az idén azonban szálláshelyet még nem tudnak biztosítani - tette hozzá Szerdahelyi Csongor.
A szentkúti kegyhelyet novemberre újítják fel 2 milliárd 470 millió forintos beruházásban, az Észak-magyarországi Operatív Program 99 százalékos támogatásával. Megszépítik a szabadtéri misézőhelyet, megközelíthetőbbé teszik a Szűzanya szobrát, felújítják a rendházat, komfortosabbá teszik a zarándokházat, és újabb zarándokszállásokat is építenek. Rendezvényterem, szabadtéri színpad és fogadóépület is épül Szentkúton.

Programkereső

Címkék: Szentkút

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:41, kedd | Helyi

Magyarország nagyobb városaiban, Erdélyben és a Vajdaságban folytatja jótékonysági születésnapi koncertjét Mága Zoltán.

50 év 50 koncert című születésnapi jótékonysági koncertsorozat részeként a következő napokban és hetekben Magyarország nagyobb városaiban.

2024. Április 30. 08:35, kedd | Helyi

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez.

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Napos, kora nyárias idő.

Napos időben lesz részünk, csak néhol jelenhetnek meg kósza felhők az égen.

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.