Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Napos, kora nyárias idő.

Napos, kora nyárias idő.

Napos időben lesz részünk, csak néhol jelenhetnek meg kósza felhők az égen.

Kedden Esni sehol sem fog. Élénk, a Dunántúlon és helyenként délen erős lesz a délkeleti, keleti szél. Hajnalban 5 és 14, délután 23 és 27 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdán, azaz május elsején a napsütést időnként már felhők zavarják meg, de csak a délután második felében, valamint este fordulhat elő délnyugaton egy-egy zápor, esetleg zivatar. Sokfelé lesz élénk, erős a keleti-délkeleti szél. Délutánra 22 és 27 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtökön erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, de napos időszakokra is számíthatunk. Az ország keleti-északkeleti harmadát leszámítva sokfelé kialakulhat zápor, zivatar, néhol hevesebb viharok is lehetnek. Az élénk, erős délkeleti szélben 21 és 26 fok között alakul a csúcshőmérséklet, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lehet.

Pénteken sok felhő lesz felettünk. A keleti és az északkeleti tájakon maradhat szárazabb az idő, máshol számítani kell ismétlődő jelleggel esőre, záporra, zivatarra. Többfelé élénk, néhol erős lesz a légmozgás. A csapadékosabb tájakon csak 15-20, a szárazabb keleti, északkeleti országrészben 21-26 fokra van kilátás a legmelegebb órákban.

Szombaton már mindenhol kisüthet több órára a nap, és csak elszórtan alakulhat ki gyenge futó zápor. Élénk, erős, néhol viharos lesz az északias szél. Délutánra 22 és 27 fok közé melegedhet a levegő.

Pollenjelentés
Kőris alacsony
Nyír alacsony
Platán nincs
Eperfafélék alacsony
Tölgy alacsony
Fenyőfélék alacsony
Pázsitfűfélék nincs
Gombák nincs


Növekvő pollenterhelés

A melegebb, száraz idő miatt fokozódik a pollenterhelés.

A tölgy, a fenyőfélék, az eperfafélék, a kőris, valamint a platán pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte az alacsony-közepes tartományban alakul.

A pázsitfűfélék virágporának koncentrációja jellemzően alacsony, de az elkövetkező időszakban egyre több helyen érheti el majd a tüneteket okozó közepes szintet.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony.

Orvosmeteorológia

Kedden sem lesz front felettünk, de az évszakhoz képest melegebb idő miatt a melegfrontra fokozottan érzékenyek körében fejfájás, migrén, dekoncentráltság, tompaság, bágyadtság, vérnyomás-ingadozás, szédülés és keringési panaszok továbbra is jelentkezhetnek.

Felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok is.

A szelesebb tájakon élők körében tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

A nagy napi hőingás megterhelő lehet, emiatt az idősek, a szívbetegek, valamint a keringési rendszer betegségeivel élők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést! A napos idő jó hatással lesz hangulatunkra, közérzetünkre, valamint feltölthetjük szervezetünk D-vitamin készletét is.

Viszont az UV-sugárzás a déli, kora délutáni órákban már eléri az erős fokozatot, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről! Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Kedden csapadék nem várható, így száraz utakra számíthatnak a közlekedők.

Élénk, a Dunántúlon és helyenként délen erős lesz a délkeleti, keleti szél, emiatt jelentősebb mértékben romolhat a járművek menetstabilitása.

A napos időben érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Az évaszkhoz képest melegebb idő miatt ugyanakkor tompulhatnak reflexeink, figyelmetlenebbek lehetünk.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk fokozott óvatossággal, tartsunk megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 18:00, csütörtök | Helyi

Kövér László házelnök látogatása Salgótarjánban - 2024.05.16.

Ha az európai parlamenti (EP-) választáson bekövetkezik a normalitás, a békepártiak irányába való eltolódás, az ki fog hatni a világpolitikára is - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

2024. Május 16. 15:45, csütörtök | Helyi

Szerbiában elfogtak egy férfit, aki az elnök megölésével fenyegetőzött.

Elfogtak egy zombori férfit csütörtökön, aki a közösségi médiában Aleksandar Vucic köztársasági elnök meggyilkolásával fenyegetőzött - közölte Ivica Dacic belügyminiszter.

2024. Május 16. 09:10, csütörtök | Helyi

Maruzsa Zoltán: idén 200 ezer notebook kerül az iskolákba.

Két éve 120 ezer digitális eszköz beszerzése történt meg, tavaly 140 ezer eszközé, az idén pedig 200 ezer notebook kerül a magyar általános és középiskolákba szerte az országban.

2024. Május 16. 08:54, csütörtök | Helyi

A fenntarthatósághoz és a digitalizációhoz fűződő viszonyról beszélgetett Áder János Kék bolygó podcastok felvétel.

A különböző generációk fenntarthatósághoz és digitalizációhoz fűződő viszonyáról beszélgetett Áder János korábbi köztársasági elnök Kék bolygó című podcastja következő két adásának nyilvános felvételén.