Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2024. Január 22. 20:06, hétfő | Helyi
Forrás: hvg/web/zsuffa csaba

Kémprogram van a telefonján? Így szúrhatja ki és szabadulhat meg tőle

Kémprogram van a telefonján? Így szúrhatja ki és szabadulhat meg tőle

Számos árulkodó jel utalhat erre. Mutatjuk, mire figyelj és milyen lépéseket tegyél meg, hogy megszabadulj tőle.

Kémprogram (spyware) két módon juthat a készülékre:

az egyik, hogy egy biztonsági sérülékenységet kihasználva, gyakorlatilag észrevétlenül, bármiféle felhasználói beavatkozás nélkül telepítik a készülékre, míg a másik metódus az, hogy valaki rákattint egy SMS-ben kapott adathalász hivatkozásra – és már települ is a kémprogram, jó eséllyel teljesen észrevétlenül.

Bár ritka, de az is megesik, hogy az App Store-ba és a Play Áruházba is bekerül egy-egy kémprogramot tartalmazó applikáció.

A szakemberek szerint vannak olyan árulkodó jelek, melyek arra utalhatnak, hogy a készüléken valamilyen kémprogram fut:

A telefon szokatlanul gyorsan merül és túlmelegszik: ez azért lehet, mert a kémprogram folyamatosan fut a háttérben, terhelve a készüléket.

Szokatlan SMS-üzenetek: főleg olyanok, amelyeket látszólag ön küldött, de biztos benne, hogy valójában nem tett ilyet.

Megugró adathasználat: miközben aktív, a kémprogram folyamatosan küldi az adatokat a hackernek, mely folyamatos internethasználatot eredményez, ami meglátszik az adatforgalmon is.

Adódik azonban a kérdés: mégis hogyan szabadulhat meg egy kémprogramtól? Erre több módszer is rendelkezésre áll.

Az egyik módszer, ha telepít egy vírusvédelmi alkalmazást és végez egy keresést vele. Az alkalmazásboltban elég rákeresni arra, hogy „víruskereső” és máris egy sor ismert márka jelenik meg.

Frissítse az operációs rendszert és az alkalmazásokat. Egy új operációsrendszer-változat befoltozhatja a kihasznált biztonsági réseket, így a kémprogram működésképtelenné válhat. Minél több frissítés telepítését mellőzi, annál nagyobb kockázatnak teszi ki magát – vonatkozik ez a telepített alkalmazásokra is, ugyanis azokban is lehetnek biztonsági rések, melyeket a frissítésekkel orvosolnak.

Törölje az olyan alkalmazásokat, amelyek gyanúsak, és nem emlékszik arra, hogy mikor vagy miért tette fel őket.

Ha iPhone-ja van, ellenőrizze az iCloud-fiókjához rendelt eszközöket a Beállítások – Apple ID menüpont alján. Ha valamit nem ismer fel, azt azonnal távolítsa el. Ez azért fontos, mert ha egy hacker hozzáad egy saját készüléket a fiókhoz, gyakorlatilag mindenhez hozzáférhet a szinkronizálás miatt: még akár a többi készülék biztonsági mentését is telepítheti a sajátjára.

Ezt elkerülheti, ha beállítja a kétlépéses hitelesítést – ehhez itt egy magyar nyelvű útmutató.

Időnként törölje a sütiket. Bár megkönnyítik a böngészést, de ezek ellopásával különböző fiókjainkba is beléphetnek a rosszindulatú felek – hogy miként lehet ezeket törölni, arról itt írtunk korábban.

Állítsa gyári alapállapotba a telefont. Ez egy drasztikus és végső lépés, ha más nem válna be, de egészen biztosan hatékony. Ehhez is elérhető egy leírás magyarul.

Nézze át a jelszavait és cseréljen. Még ha a kémprogramtól meg is szabadult, elkerülhetetlen valamennyi jelszó lecserélése, a támadók ugyanis jó eséllyel megszerezték azokat a támadás során.

Ahol lehet, állítsa be a kétlépéses hitelesítést. A nagyobb platformok, bankok és közösségi oldalak már mind kínálnak ilyen lehetőséget.

Végezetül, fontos hangsúlyozni, hogy mindig legyen óvatos és körültekintő:

Ne kattintson ismeretlen linkekre SMS-ben és e-mailben sem, nézze meg a feladót, és akkor se telepítsen semmit a telefonjára, ha azt egy, magát banki alkalmazottnak kiadó személy kéri. Kivéve persze, ha éppen egy bankfiókban ül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja csoprtunkat itt:

https://www.facebook.com/groups/infonograd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:00, csütörtök | Helyi

Das Weltauto: lassan átalakul a magyarországi használtautó-piac.

A magyarországi használtautó-piacon jelenleg az alsó-közép kategória a legnépszerűbb, az élen még a korábbi évtizedek hagyományosan erős márkái állnak.

2024. Május 02. 17:50, csütörtök | Helyi

A BMW autógyár miatt nőtt az érdeklődés a járműmérnöki képzés iránt Debrecenben.

Amióta a BMW bejelentette, hogy Debrecenben építi fel legújabb autógyárát, ugrásszerűen nőtt az érdeklődés a Debreceni Egyetem (DE) műszaki karának járműmérnöki képzése iránt.

2024. Május 02. 12:00, csütörtök | Helyi

Nyitva hagyott gépjárművekre utazott, a nyomozók elfogták.

Laptopot, egyéb műszaki cikket és termékeket, továbbá több mint másfél millió forintot zsákmányolt két járműből az a 21 éves salgótarjáni elkövető, akit azóta elfogtak és őrizetbe vettek a rendőrök.

2024. Május 02. 11:18, csütörtök | Helyi

ingatlan.com: áprilisban jelentősen nőtt az ingatlanpiaci kereslet.

Áprilisban lélektani határt tört át az ingatlanpiaci kereslet, a feladott lakáshirdetések száma jelentősen nőtt, ami további élénkülést vetít előre 2024-re.