Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2020. Október 13. 10:33, kedd | Helyi
Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség

Felfüggesztett börtönre ítélték a robbanóanyagok fiatal szerelmesét

Felfüggesztett börtönre ítélték a robbanóanyagok fiatal szerelmesét

A Salgótarjáni Járási Ügyészség vádemelése nyomán a bíróság 2 év, végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azt a 21 éves férfit, aki 2016 óta foglalkozott engedély nélkül robbanóanyagok előállításával.

Az ügy vádlottja tizenéves korától fokozott érdeklődést mutatott a szerves kémia és vegyészet iránt. Azzal otthonában kezdett behatóbban foglalkozni, robbantás kiváltására alkalmas anyagokkal kísérletezett. Ismereteit folyamatosan bővítette, tudományos cikkeket, tanulmányokat olvasott, az interneten kutatott, azért, hogy a robbanóanyagokat alkotó vegyületeket megismerje, összetevőiket, alkotóelemeiket megszerezze és azokból házilag robbanóanyagot állítson elő.

2016-ban próbarobbantásokat is végzett és általa előállított robbanóanyagot adott át ugyancsak fiatalkorú ismerősének, aki azt a családi házuk udvarában lévő fészerben elrejtette, ahol a robbanóanyag a nyári melegtől a hő hatására felrobbant.

2017 januárjától augusztusáig a vádlott többféle robbanóanyagot és robbantószert készített házilag, melyeket később lakott területen kívül fel is robbantott.

A 2017. augusztus 4-én a fiatal férfi lakásán megtartott szemlén az általa lakott lakószobából egy hátitáskában összepakolt és robbantásra előkészített, gyutaccsal ellátott, alumíniummal kevert ammónium nitrát került lefoglalásra, melyhez akkumulátor és rézvezeték volt bepakolva, a gyutacs pedig robbantószert tartalmazott.

Ezen anyagok mellett további robbantás kiváltására alkalmas anyagot, lőport, egyéb robbanóanyagokat és két, ugyancsak robbanóanyaggal megtöltött légpuska lőszert is lefoglaltak nála. A helyszíni szemle során vegyészeti, kémiai feljegyzések, laborhoz használt kémcsövek és felszerelési eszközök, vegyi anyagok, vegyészeti anyagok előállításhoz alkalmas egyéb alapanyagok, továbbá pirotechnikai eszközök is előkerültek.

A kutatás során talált robbanóanyagokból mintavétel történt szakértői vizsgálatra, majd a helyszínre vezényelt tűzszerészek a talált négyféle robbanóanyagot és robbantószert, valamint gyutacsot megsemmisítették.

A vádlottal szemben a Salgótarjáni Járási Ügyészség folytatólagosan elkövetett robbanóanyaggal visszaélés bűntette miatt emelt vádat, amelyet részben társtettesként követett el. Az ügyben a bíróság által tartott előkészítő ülésen a vádlott teljeskörű beismerő vallomása esetére 2 év, végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt az ügyész.

A vádlott beismerő vallomást tett, lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, a Salgótarjáni Járásbíróság vele szemben az ügyészi indítványnak megfelelő büntetést szabott ki, rendelkezett a meglévő bűnjelek elkobzásáról és kötelezte a vádlottat több mint 500.000 Ft bűnügyi költség megfizetésére. A fiatal férfit a bíróság – ugyancsak ügyészi indítványra – előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól. Korábban fiatalkorú társát az ügyészség megrovásban részesítette.

Az eset korábbi közleménye az alábbi linken olvasható:
https://www.infonograd.hu/hirek/olvas/permalink:robbanoanyagokat-robbantoszereket-keszitettek-2017-08-08-081203

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 19:25, hétfő | Helyi

Napos, kora nyárias idő.

Napos időben lesz részünk, csak néhol jelenhetnek meg kósza felhők az égen.

2024. Április 29. 16:00, hétfő | Helyi

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez.

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez.

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.