Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Május 22. 10:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Salgótarjáni billentyűs a legtehetségesebb roma zenészek között

Salgótarjáni billentyűs a legtehetségesebb roma zenészek között

Ismeretlen tehetséges roma zenészeket kutatott fel több hetes tavaly őszi útja során Both Miklós, a Naprából ismert kiváló gitáros, énekes. Köztük van egy salgótarjáni fiatalember is.

A projektből Palimo Story néven zenekar, dokumentumfilm-sorozat, valamint CD lett, amely a Fonó Budai Zeneház gondozásában kedden jelent meg.
"Adta magát, hogy roma fiatalokra találjunk rá, hiszen vidéken a roma családokban évszázados hagyomány a zenélés. Négy héten át jártuk az országot Pécstől a Mátráig, megtettünk több mint tízezer kilométert és rengeteg tehetséggel találkoztunk, a végén ki tudtunk volna állítani négy jó zenekart. Fájdalmas döntéseket is hoznunk kellett, amíg kiválasztottuk ezt az együttest" - mondta Both Miklós az MTI-nek.
A zenész Csoóri Sándor Sündi brácsással, a Buda Folk Band vezetőjével kelt útra tavaly szeptemberben országjáró tehetségkutató útjára. Első útjuk Salgótarjánba vezetett, "ez volt a terv, gondoltuk, a többi majd kialakul". A gitáros a keddi budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, az egész olyan volt, mint az oknyomozó újságírás, hiszen egy teljesen más világba és kultúrába csöppentek.
"Bementünk a falvakba és megkérdeztük a lelkésztől, kinek van szép hangja. Aztán rátaláltunk olyan fiatalokra, akik helyi bulikon, esküvőkön zenélnek" - tette hozzá Both Miklós. Az ország legelmaradottabb részeire is elmentek és találtak a létbizonytalanság határán kallódó, tehetséges, ösztönös muzsikusokat, énekeseket.
A kiválasztottak közé végül Rácz Richárd salgótarjáni billentyűs, Balog Tamás Cérna mohácsi tamburás, Báder Dzsoni János kápolnai cimbalmos, Milák Richárd pécsi gitáros, Bíró Márti dávodi énekes és Oláh Dániel Kobra jászapáti énekes került. Őket egészíti ki Both Miklós és Csoóri Sándor Sündi mellett Gárgyán Zoltán és Sára Csobán szaxofonos, Horváth Péter dobos, valamint Kállai Géza basszusgitáros.
A közös produkcióra egy egyhónapos workshop keretében tanulták meg a számokat, a zenéket az autentikus részek kivételével Both Miklós írta, a szövegeket is, Babiczky Tiborral közösen.
"Hallgattam, ahogyan ők együtt zenéltek, jammeltek, és abból kiindulva írtam meg a dalokat. Próbáltam beleívódni a közegbe, miközben olyan zenei megoldásokat kerestem, ami túlmutat ezen" - magyarázta Both Miklós az MTI-nek.
Kitért arra, hogy szeretnék együtt tartani a csapatot, de a tervezett projekt a dokumentumfilm-sorozat és a CD elkészítésével valójában befejeződött. Both Miklós és a Palimo Story nyáron turnéra indul, "hogy utána mi lesz, az sokban múlik az emberek fogadtatásától".
A tehetségkutató folyamatról készült dokumentumfilm-sorozat (rendező: Petőcz Tamás) A Zenekar címmel a Duna Televízióban látható, legközelebb szombaton 12 óra 30 perckor. A témával foglalkozik az Életkerék roma kulturális magazin is május 30-án az M1-en, szintén 12 óra 30 perckor.
A program egésze a Ragyogó Évtized Produkció szervezésében valósult meg, a támogatók között szerepelt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt.
A 33 éves Both Miklós a világzenei és etnorock színtér egyik legtehetségesebb gitárosa. A Fonogram-díjas gitáros, énekes, dalszerző játszott a VHK-ban, a Barbaróban, 2007-ben alapította első saját zenekarát, a Naprát, 2010-ben csatlakozott a Rendhagyó Prímástalálkozó produkcióhoz, 2011-ben többedmagával képviselte Magyarországot a World Music Expo nyitógáláján Koppenhágában. 2012-ben alapította a Both Miklós Folkside-ot. Volt zenei vezetője nemzetközi roma integrációs projektnek.

Vissza a kezdőlapra
infoBlogjaink

Címkék: roma

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Nyárias meleg, futó záporokkal.

Kezdeti napos időt egyre több gomoly és fátyolfelhő zavarhatja meg.

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.