Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Január 25. 00:00, szerda | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Megjelent az ipolyhídvégi lengyel tiszti tábor naplója

Megjelent az ipolyhídvégi lengyel tiszti tábor naplója

Egy Balassagyarmaton lakó asszony őrizte meg az utókor számára a dokumentumot.

Kétnyelvű kötet formájában megjelent az Ipolyhídvégre internált lengyel katonatisztek kézzel írt naplója, melybe 1944 februárjában került az utolsó bekezdés, és amelyet 1991-ben egy pap az esztergomi Prímási Levéltárnak adományozott. A könyvet hétfőn Tatabányán, a József Attila Könyvtárban mutatták be a magyar kultúra napjához kapcsolódva.
A menekült lengyel katonatisztek számára Ipolyhídvégen felállított táborról eddig nem jelent meg publikáció. Sorsukról az egyik legfontosabb forrás a most két nyelven közreadott, 1939 és 1944 között írt napló - mondta a kötet bemutatóján Hegedűs András, a Kultsár István Társadalomtudományi és Kiadói Alapítvány kuratóriumának elnöke.
A nagyméretű, keménytáblás kötet kétszáznál is több oldalon az eredeti kézírásos szöveget adja vissza hasonmás kiadásban, ezt követi a magyar fordítás. Az utolsó lengyel bejegyzés 1944 februárjából származik, majd egy 1991 augusztusában kelt magyar nyelvű lap tudatja, hogy a naplót az itt tartózkodó menekültek hagyták vissza az orosz front közeledtével.
A feljegyzés szerint a naplót az utókor számára a Balassagyarmaton lakó Hibler Sándorné őrizte meg, majd II. János Pál magyarországi látogatásának évében Németh József atya átadta az Esztergomi Prímási Levéltárnak megőrzésre, feldolgozásra és publikálásra.
A napló Ipolyhídvég részletes történetével kezdődik, a lengyel tisztek még a közeli drégelyi romvárról is rajzolt készítettek. A későbbiekben az 1939-től vezetett krónika a tábori élet mindennapjait írja le, az élelmezés gondjait, a tiszti becsületbíróság ügyeit, de megtudhatjuk azt is, hogy a táborban méhészeti tanfolyamot szerveztek, a tisztek a szegényesen élő lengyel polgári személyeket adományokkal segítették, illetve, hogy a tábor betlehemes bábjátéka budapesti vendégszereplésre is eljutott.
A Honvédelmi Minisztérium 1939. november 28-án Ipolyhídvég faluban a cseh-szlovák határőrség korábbi kaszárnyáját jelölte ki tábornak 104 lengyel katona számára. Németország 1939. szeptember 1-jén megkezdte Lengyelország megszállását, majd két héttel később az orosz csapatok is benyomultak az országba. A második bécsi döntéssel Kárpátalján helyreállt magyar-lengyel határon 100-120 ezer lengyel menekült érkezett Magyarországra. A katonákat lefegyverezték és internáló táborokban helyezték el.

Címkék: Ipolyhídvég

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 15:15, péntek | Helyi

Karate Eb - Megvan a magyar csapat.

Kihirdették a magyar válogatott keretét a május 8. és 12. között sorra kerülő zadari karate Európa-bajnokságra.

2024. Április 26. 08:30, péntek | Helyi

Mozgalmas szerdán vannak túl tűzoltóink.

Frontálisan összeütközött egy kisbusz és egy személyautó szerda délután a 2-es főúton, Nőtincs közelében.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

Reggel még gyengén fagyhat.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor.

2024. Április 25. 15:00, csütörtök | Helyi

Ismét jótékonysági koncert Nógrád vármegyében.

A rendőrök a Mátraverebély-Szentkút kegytemplomában megrendezett jótékonysági est bevételét a szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közössége részére ajánlották fel.