Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Április 11. 08:44, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI-POGÁR DEMETER MOSZKVA

Ismét elmaradt az orosz Angara-A5 nehéz hordozórakéta első indítása.

Ismét elmaradt az orosz Angara-A5 nehéz hordozórakéta első indítása.

Ismét elhalasztották az orosz Angara-A5 nehéz hordozórakéta eredetileg keddre tervezett próbaindítását a Vosztocsnij űrközpontban.

A startot eredetileg keddre tervezték, ám az automatika két perccel az indítás előtt leállította az indítás folyamatát a központi egységhez tartozó oxidálótartály feltöltőrendszerének meghibásodása miatt. Erre a helyzetre az üzemanyag leeresztését írja elő a protokoll.
Az újabb, szintén leállított kísérletet legkevesebb egy nappal később harmadszor is meg fogják ismételni.
"Újabb műszaki hibára derült fény, amely a telemetria előzetes elemzése szerint a hajtóműindítás vezérlőrendszerének meghibásodásával függ össze. Valószínűleg szoftverhibáról van szó, amelyet ma meg fognak találni" - mondta Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz orosz állami űripari vállalat vezérigazgatója egy, a Zvezda katonai televízió Telegram-csatornáján közzétett videóban.
"Nem történtek visszafordíthatatlan folyamatok, amelyek a rakéta szétszerelését igényelnék" - tette hozzá.
Boriszov elmondta, hogy a tesztelés stádiumában az ilyen halasztások természetesek, mert a cél éppen az esetleges hiányosságok kiküszöbölése.
Ez lett volna az első Angara-indítás Vosztocsnijból; a típuscsalád korábbi rakétáit mindig az arhangelszki régióban található pleszecki katonai űrközpontból indították. Ezzel a starttal tervezték megkezdeni az Amur űrrakéta-komplexum repülésfejlesztési tesztjeit, amelyekbe beletartozik a hordozórakétának és a kozmodrom infrastruktúrájának kipróbálása is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:18, hétfő | Helyi

Megtartották az Élet menetét Budapesten.

Megtartották az Élet menetét vasárnap, Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező, 20. alkalommal megrendezett séta résztvevői a Dohány utcai zsinagógától a Keleti pályaudvar előtti térre vonultak.

2024. Május 06. 08:00, hétfő | Helyi

Szeles, de napos, meleg hétkezdet.

Csupán fátyol- és kisebb gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, zápor, zivatar kialakulásának minimális lesz az esélye.

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Nyárias meleg, futó záporokkal.

Kezdeti napos időt egyre több gomoly és fátyolfelhő zavarhatja meg.

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő