Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Július 10. 00:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Öblösüveggyári emlékeket gyűjt a Nógrádi Történeti Múzeum

Öblösüveggyári emlékeket gyűjt a Nógrádi Történeti Múzeum

A salgótarjáni öblösüveggyár megalapításának százhúszadik évfordulójára emlékkiállítást szervez a Nógrádi Történeti Múzeum.

Az intézmény ehhez gyűjti most a gyárral kapcsolatos emlékeket az üvegtárgyaktól a dokumentumokon át a jelvényekig és zászlókig.
A múzeum az Öblösüveggyártás Hagyományápoló Egyesülettel közösen felhívást tett közzé, amelyben egykori dolgozóktól és családtagjaitól kérnek segítséget a relikviák összegyűjtésére a novemberi, Üveggyári emlékeink című kiállításhoz.
Várják a gyár korábbi termékeit, köztük ásványvizes, sörös, likőrös és szódás palackokat, fonott demizsonokat, csillárüvegeket, poharakat, kelyheket, jeles eseményekre készült gravírozott üvegtárgyakat. Számítanak különböző oklevelekre, munkakönyvekre és szocialista brigádnaplókra, mint ahogy kérnek fényképeket a munkafolyamatokról, a vállalati sport- és kulturális eseményekről, május elsejei ünnepségekről és gyári üdültetésről. Szeretnék kiállítani a kiváló gyár és élüzem zászlóit, érmeit, illetve az egyéni teljesítményeket elismerő sztahanovista, kiváló dolgozó, kormány- és miniszteri kitüntetéseket is.
A múzeum gyűjteményében jelenleg közel kétezer üvegtárgy, eszköz, fotó és dokumentum tanúskodik a nagy múltú gyár 120 évéről. A gyűjtés révén tanulmányi raktár kialakítását, majd állandó kiállítás létrehozását is tervezik.
Az 1892-ben alapított öblösüveggyárat 2009 őszétől felszámolták, majd tavaly októberben a Genova Invest Kft. vette meg. A nyertes a Glass-Flower Kft.-nek adta el a gyárat, ahol azóta sincs termelés. A Genova akkor két pályázó közül nyert. A vesztes cég, a helyi befektetőkből álló Tarján Glass Kft. indiai befektető bevonásával új telephelyen indítaná újra az öblösüveggyártást Salgótarjánban.
A 2003-ban működése 110. évfordulóját ünneplő ST Glass Öblösüveggyártó és Forgalmazó Rt. még 965 embert foglalkoztatott.

Címkék: Öblösüveggyár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:10, csütörtök | Helyi

Minden mozdíthatót ellopott!

Elsősorban lakatlan házakba és azok melléképületeibe tört be, majd több százezer forint értékű tárgyakat lopott el az a férfi, akit a salgótarjáni nyomozók a napokban fogtak el.

2024. Május 02. 08:40, csütörtök | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. május hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ

2024. Május 02. 08:00, csütörtök | Helyi

Helyenként zápor kialakulhat.

Rövidebb-hosszabb időszakokra mindenhol kisüt a nap, de az északkeleti tájak kivételével már sokfelé kialakulhat eső, zápor, zivatar.

2024. Május 01. 11:00, szerda | Helyi

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre.

Meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek - közölte Magyar Turisztikai Ügynökség