Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. December 14. 15:32, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyull Fanni/Business Insider/web/zsuffa csaba

Akár 10 évvel is tovább élhetünk, ha elkezdünk egészségesen étkezni

Akár 10 évvel is tovább élhetünk, ha elkezdünk egészségesen étkezni

Egy új kutatás érdekes eredménnyel zárult: ha valaki még negyvenes éveiben életmódot vált és elhagyja korábbi egészségtelen étkezési szokásait, azzal akár 10 évvel is meghosszabbíthatja életét.

A szakemberek arra az eredményre jutottak, hogy

AZOK A KÖZÉPKORÚ ALANYOK, AKIK FELHAGYNAK KORÁBBI EGÉSZSÉGTELEN TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSAIKKAL ÉS HELYETTE EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDOT CÉLZÓ DIÉTÁRA VÁLTANAK, NAGYJÁBÓL 10 ÉVVEL NÖVELIK VÁRHATÓ ÉLETTARTAMUKAT.

Férfiak esetében ez egészen pontosan plusz 10.8, nők esetében 10.4 évet jelent. Ha pedig hetvenéves kor tájékán következik be az életmódváltás, az nagyjából öt évvel tolja ki az érintett személy várható élettartamát.

Minél később kezd valaki egészségesen étkezni, annál kevesebb évvel hosszabbítja meg életét, ám sosem késő! Hiszen láthatjuk, hogy akár hetvenévesen is elérhető nagyjából feleakkora eredmény, mint középkorúként
– hívták fel a figyelmet a kutatók.

Abban az esetben is kitolódik a várható élettartam, amikor a vizsgált személy nem szélsőségesen káros étkezésről vált egészségesre, hanem átlagosnak mondható táplálkozási szokásait cseréli kifejezetten vitalitást támogató diétára. Nők életében ez 3.1, férfiakéban 3.4 plusz évet jelent.

Gabonákkal, magvakkal és gyümölcsökkel tehetünk a hosszabb életért

A norvég Bergeni Egyetem és a skót Glasgow-i Egyetem kutatói arra is választ találtak, mely élelmiszerek fogyasztása van a legkedvezőbb hatással életünk hosszának kitolására.

Az eredmények alapján a teljes kiőrlésű gabonák, az olajos magvak és a gyümölcsök rendszeres fogyasztása vezet hosszú, egészséges élethez.

Az egészségre legkárosabb termékeknek pedig a cukros üdítők és a feldolgozott húsok bizonyultak.

A kutatók a vizsgálat eredményeinek alapos analizálása után arra jutottak, hogy

A HOSSZÚ ÉLETET CÉLZÓ, VITALITÁS-KÖZPONTÚ ÉTKEZÉST FOLYTATNI KÍVÁNÓK FOGYASSZANAK SOK TEJTERMÉKET, ZÖLDSÉGET, OLAJOS MAGVAT, HÜVELYEST, VALAMINT MÉRTÉKKEL TELJES KIŐRLÉSŰ GABONÁT, GYÜMÖLCSÖT, HALAT, FEHÉR HÚST.

Tojás, vörös hús, cukros üdítő, finomított szénhidrát és feldolgozott hústermék csak kis mennyiségben képezheti részét étrendünknek, ha sokáig szeretnénk élni.

Ezek az étkezési elvek nagyban hasonlítanak a mediterrán diétára, melyet sokan a legegészségesebb életvitelnek tartanak.

A tanulmány írói hangsúlyozták, hogy a kutatás inkább összefüggéseket, nem pedig okozatokat tárt fel az egészséges táplálkozás és a várható élettartam között. Ugyanakkor a szakemberek igyekeztek úgy alakítani a körülményeket, hogy az olyan negatív tényezők, mint például a dohányzás vagy az egyén társadalmi-gazdasági helyzete, ne befolyásolhassák az eredményeket.

Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon is!

Csatlakozzon olvasóinkhoz:https://www.facebook.com/groups/infonograd

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE
Salgótarján és környéke hírportálja. Naprakész hírek, információk.
"ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK!"

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:11, csütörtök | Helyi

Az anyák napja eredete és ünneplése

Az anyák napja a család egyik fontos ünnepe, amelyet számtalan módon lehet felejthetetlenné tenni évről évre. Mióta ünnepeljük, és mitől válhat különlegessé? Magyarországon május első vasárnapján az anyákat ünnepeljük.

2024. Május 02. 18:00, csütörtök | Helyi

Das Weltauto: lassan átalakul a magyarországi használtautó-piac.

A magyarországi használtautó-piacon jelenleg az alsó-közép kategória a legnépszerűbb, az élen még a korábbi évtizedek hagyományosan erős márkái állnak.

2024. Május 02. 17:50, csütörtök | Helyi

A BMW autógyár miatt nőtt az érdeklődés a járműmérnöki képzés iránt Debrecenben.

Amióta a BMW bejelentette, hogy Debrecenben építi fel legújabb autógyárát, ugrásszerűen nőtt az érdeklődés a Debreceni Egyetem (DE) műszaki karának járműmérnöki képzése iránt.

2024. Május 02. 12:00, csütörtök | Helyi

Nyitva hagyott gépjárművekre utazott, a nyomozók elfogták.

Laptopot, egyéb műszaki cikket és termékeket, továbbá több mint másfél millió forintot zsákmányolt két járműből az a 21 éves salgótarjáni elkövető, akit azóta elfogtak és őrizetbe vettek a rendőrök.