Városlista
2022. július 6, szerda - Csaba

Képek | Közélet

Ünnepélyesen Megáldva A Kisboldogasszony Főplébánia templom

2021-09-18 20:29:11

Marton Zsolt váci megyéspüspök ünnepi szentmise keretében megáldotta a több ütemben teljesen felújított salgótarjáni Kisboldogasszony főplébánia templomot. Az ünnepségen részt vett Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, Dr. Becsó Károly a térség országgyűlési képviselője és Fekete Zsolt Salgótarján MJV polgármestere. A felújítást a Magyar Kormány és a Miniszterelnökség támogatása tette lehetővé.

A salgótarjáni főplébánia barokk temploma az elmúlt szűk egy évtized alatt több lépcsőben tudott megújulni. 2013-ban a teljes villanyhálózatot cserélték, 2017-ben pedig a templom tető héjazata újult meg. 2018-ban kezdődött meg az a három ütemre osztott felújítási program, amelyet a Modern Városok Program keretében a Magyar Kormány több mint 667 milliárd forinttal támogatott. Ennek keretében a templom teljes külső és belső felújítása valósulhatott meg. Az első két korábbi ütemben cserélték a padlóburkolatot és padokat, megújult a belső festés, restaurálták a freskókat. A templomban kiépítették az új hangtechnikát, megújult az orgona és kialakították a téli kápolnát, a sekrestye és a szentély korszerű padlófűtést kapott. A külső felújítás során újjáépítették a lépcsőt és a támfalat, valamint az érintett járdaszakasz rendbetétele is megtörtént.

A most záruló utolsó ütemben a templom külső környezete újulhatott meg: megfelelően megoldották a vízelvezetést, megújították a villámhárító rendszert, új járdaburkolat készült, kertészeti munkákat végeztek, sorompóval ellátott parkoló épült és a templom külső megvilágítást kapott.

Szeptember 18-án, szombaton 10 órakor ünnepi szentmise keretében Marton Zsolt váci megyéspüspök áldotta meg a kívül-belül teljesen megújult, Kisboldogasszony tiszteletére felszentelt főplébánia templomot.

A szentbeszédben emlékeztetett arra, hogy a templom az imádság háza, az egyéni és közösségi megszentelődés sajátos helye és alkalma. A főpásztor bíztatta a híveket, hogy ez az ünnep legyen számukra is a szembenézés pillanata: mit jelent a templomuk, őseik szent helye, az valóban az imádság háza-e. „A templomunk a közösség életének, újjászületésének, újjáépítésének a forrása kell legyen. A felújított templom megáldásának ünnepén ne feledjük, a templomban való közös imádság küldetést is jelent: építsük plébániai közösségünket és tegyünk tanúságot Krisztusról a világban!”

Az ünnepi misét követően Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő és Fekete Zsolt Salgótarján MJV polgármestere mondtak köszöntőt. Polgármester úr elmondta, milyen öröm a település vezetése és lakói számára, hogy a városi rangja elnyerésének 100. évfordulóját 2022-ben ünneplő Salgótarján egy megújított műemléképülettel lett gazdagabb.

Varga András atya szerint, aki 2005 óta a templom plébánosa a felújítási munkák legizgalmasabb része volt, amikor feltárták a templom alatti kriptát, amelyben a templom egykori kegyura, az 1855-ben elhunyt Jankovich Antal és leánya, Luby Józsefné Antónia nyugszanak. Találtak további hét koporsót, amelyekben valószínűsíthetően további Jankovich családtagok nyugszanak. Az emléküket márványtábla őrzi. A kripta az átépítések miatti alacsony belmagassága miatt nem látogatható, de kutatható marad a későbbiekben. A Jankovich család több birtokkal rendelkezett a Felvidéken, de ezeken a helyszíneken egyetlen családi kriptájuk sem maradt meg épségben a történelem viharai miatt, így a salgótarjáni különösen is értékes a család még – jelenleg Hollandiában és Pécsett – élő tagjai számára.

Salgótarjánban a XIV. század óta tudunk katolikus plébánia templom működéséről. A régi középkori templom helyére a XVIII. század második felében épült fel barokk stílusban a jelenlegi templom, amelyet több lépcsőben bővítettek. 1866-ban kapta tornyát, 1900-ban megtoldották a szentélyt, háromhajóssá alakították át, a torony mellé két kis tornyot építettek. 1914-ben a szentélyt kelet felé hosszabbították meg, továbbá sekrestyét és két oldalkápolnát építettek hozzá. A freskókat 1974-ben Takács István mezőkövesdi művész festette. A főplébánia búcsúját szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján tartja.

Ünnepélyesen Megáldva A Kisboldogasszony Főplébánia templom
Ünnepélyesen Megáldva A Kisboldogasszony Főplébánia templom Ünnepélyesen Megáldva A Kisboldogasszony Főplébánia templom Ünnepélyesen Megáldva A Kisboldogasszony Főplébánia templom Ünnepélyesen Megáldva A Kisboldogasszony Főplébánia templom Ünnepélyesen Megáldva A Kisboldogasszony Főplébánia templom Ünnepélyesen Megáldva A Kisboldogasszony Főplébánia templom Ünnepélyesen Megáldva A Kisboldogasszony Főplébánia templom Ünnepélyesen Megáldva A Kisboldogasszony Főplébánia templom Ünnepélyesen Megáldva A Kisboldogasszony Főplébánia templom Ünnepélyesen Megáldva A Kisboldogasszony Főplébánia templom Ünnepélyesen Megáldva A Kisboldogasszony Főplébánia templom Ünnepélyesen Megáldva A Kisboldogasszony Főplébánia templom Ünnepélyesen Megáldva A Kisboldogasszony Főplébánia templom Ünnepélyesen Megáldva A Kisboldogasszony Főplébánia templom Ünnepélyesen Megáldva A Kisboldogasszony Főplébánia templom Ünnepélyesen Megáldva A Kisboldogasszony Főplébánia templom Ünnepélyesen Megáldva A Kisboldogasszony Főplébánia templom Ünnepélyesen Megáldva A Kisboldogasszony Főplébánia templom Ünnepélyesen Megáldva A Kisboldogasszony Főplébánia templom Ünnepélyesen Megáldva A Kisboldogasszony Főplébánia templom Ünnepélyesen Megáldva A Kisboldogasszony Főplébánia templom Ünnepélyesen Megáldva A Kisboldogasszony Főplébánia templom Ünnepélyesen Megáldva A Kisboldogasszony Főplébánia templom Ünnepélyesen Megáldva A Kisboldogasszony Főplébánia templom