Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Január 09. 14:32, csütörtök | Helyi
Forrás: Zenthe Ferenc Színház

Zenthe 100

Zenthe 100

Közel húsz programmal emlékezik névadója, Zenthe Ferenc születésének századik évfordulójára Salgótarján színháza; a Zenthe 100 elnevezésű programsorozatot – amelynek fővédnöke a Nemzet Színészének fia, ifjabb Zenthe Ferenc – kedden mutatták be a nógrádi megyeszékhelyen. A teátrum nyolc premiert mutat be ebben az esztendőben, köztük a centenárium estéjén, április 24-én is, de egész évben, s nem csak a színházteremben lesznek érdekes programok a kerek évforduló jegyében.

Simon Lajos, a színház igazgatója elsőként az eseménysorozat fővédnökét, ifjabb Zenthe Ferencet köszöntötte a Zenthe Szalonban, aki elmondta: édesapja viharos történelmi korokban is nyugodt, kiegyensúlyozott pályát járhatott be. A nevét viselő salgótarjáni teátrum fejlődését dicsérve elmondta: biztos benne, hogy újabb generációk ismerik meg a kétszeres Jászai-, valamint Kossuth-díjas művész munkásságát.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere kiemelte: a város két centenáriumot is ünnepel ez évben, Zenthe Ferenc születésének, illetve az SBTC labdarúgóklub alapításának évfordulóját, két év múlva pedig a város alapításának századik évfordulója következik. Lehetőségeikhez mérten mindent megtesznek az emlékév sikeréért, s jó szórakozást kívánt a programokhoz.

Salgótarjánban a legjobb nevet találták a város színháza elnevezéséhez, amely jól illeszkedik az országos trendekhez – mindezt Dániel Zoltán alpolgármester jegyezte meg, hozzátéve: az országban és a Kárpát-medencében egymást erősíti a város és megye díszpolgárának emlékezet és a színház.

Simon Lajos a programok ismertetését két zenei programmal kezdte; az egyik az újévi hangverseny volt, amelyen a színház művészei is felléptek, a másik egy egyházi koncert lesz Isten tenyerén címmel, amelyen neves salgótarjáni kötődésű művészek lépnek majd fel.

Zenthe Ferenc születésének előestéjén, április 23-án díszvacsorán emlékeznek pályatársak, művészbarátok részvételével a város neves szülöttére, másnap szokás szerint megkoszorúzzák a Nemzet Színésze sírját a Farkasréti temetőben, s nem maradhat el a Zenthe Emléknap sem Salgóbányán.

Sándor Zoltán, a teátrum művészeti vezetője ismertette azt a drámapályázatot, amelyre valamelyik Zenthe-film ihlette, vagy a város százéves történetét bemutató pályaműveket várnak; a győztes darabo(ka)t a teátrum műsorára tűzi, s a Palócföld irodalmi folyóirat is közli. Dr. Csongrády Béla közíró már dolgozik annak a könyvnek az anyagán, amely Vertich Színpadstúdiótól a Zenthe Ferenc Színház megalakulásáig mutatja be a társulat és a háttér születését.

A színház két éve egyedülálló módon kezdte el beszélgetős műsorában megszólaltatni a Nemzet Színészeit, ez évben szeretnének újabb estéket szervezni a művészekkel. A helyi Apollo Mozi art-termében szeptemberben Zenthe-filmeket adnak, míg a Magyar Posta április elején adja ki a centenáriumi Zenthe-bélyegsorozatát.

Shah Gabriella, a Dornyay Béla Múzeum igazgatója eg yolyan, Zenthe Ferenc életét több szemszögből bemutató, részben interaktív kiálltásukról beszélt, amelyben a színpadi, a televíziós és a szinkronszínészi munkásság is helyet kap. Mindezt a színház idei tájelőadásain mobil kiállítással egészíti ki. Emellett az ez vi várostörténeti vetélkedőt a helyi színjátszás és Zenthe Ferenc életének állomásai köré szervezik a könyvtárral.

Megtiszteltetésként aposztrofálta a felkérést Szó Katalin, a G&D Kézműves Cukrászat vezetője, miszerint készítsenek el egy, az egész évben kapható Zenthe-tortaszeletet. A 2015-ben és 2016-ban is az ország tortáját készítő kézművesműhely január 22-re, a színház következő premierére ígérte az édességet.

A fennállása centenáriumát ugyancsak ebben az esztendőben ünneplő SBTC labdarúgóklub emlékbizottsága részéről Ferencz Gyula bejelentette: májusban a színházteremben vendégeskednek, hiszen itt tartják ünnepi közgyűlésüket, míg az első őszi hónapban a Színészválogatott és az SBTC öregfiúk csapatai csapnak össze nagypályán Salgótarjánban.

Lopatovszki Csaba, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Nógrád Megyei Szervezetének titkára mutatta be azt az arany, ezüst és bronz emlékérmet, amelyet Zenthe Ferenc születésének századik évfordulójára készíttettek. Ennek előlapján a művész portréja (ifj. Szabó István alkotása), míg hátoldalán a Zenthe-szülőház látható (Molnár Péter keze nyomán). Az első sorozatot Zenthe Ferenc vehette át az emlékérmekből, amelyek kaphatók lesznek a színház jegyirodájában is.

Simon Lajos azzal zárta tájékoztatóját: várják szervezetek, vagy magánszemélyek csatlakozását az emlékév programjaihoz, annyi kikötéssel: az ötletek illeszkedjenek és legyenek méltók Salgótarján nagy szülötte, Zenthe Ferenc emlékéhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 10:16, kedd | Helyi

Több mint harmincmillió látogatót várnak Rómába a 2025-ös szentévben.

Több mint harmincmillió látogató érkezésével számolnak Rómában a 2025-re meghirdetett jubileumi szentévben, ami jelentős infrastrukturális és biztonsági felkészülést igényel.

2024. Április 23. 09:58, kedd | Helyi

Czomba Sándor: munkához juthatnak a tartós álláskeresők.

A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Sportkavalkád - sportválasztó és nosztalgia sportnap, 2024. május 31-én, a Sportcentrumban!

Válassz sportot Salgótarjánban! 2024. május 31-én, a Sportcentrumban! A salgótarjáni Városi Sportcentrumban sportválasztó és nosztalgia sportnapra várják az érdeklődőket.

2024. Április 23. 08:38, kedd | Helyi

Nébih: a tavalyinál kevesebb bírsággal zárult a tavaszi élelmiszerellenőrzés.

Körülbelül ugyanannyi figyelmeztetéssel, de a tavalyinál kevesebb bírsággal zárult az április 1-jén véget ért, országos élelmiszer-ellenőrzés - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)