Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Január 26. 18:56, péntek | Helyi
Forrás: austria.info/web/zsuffa csaba

Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart

1756. 01. 27- én történt, azaz 268 éve, hogy Salzburgban megszületett a kis Wolfgang Amadeus Mozart. 3 kiló 75 dekával jött a világra és első felsírásából a hozzértők le is vonhatták

a következtetést: a gyermeknek abszolút hallása van ... :-D

A tréfás bevezető után nézzük a tényeket - Hát mi sem természetesebb, mnit, hogy az egész zenetörténet egyik legnagyobb muzsikusává vált.

Wolfgang Amadeus Mozart összesen 626 zeneművet írt, annak ellenére, hogy még az akkori viszonyokhoz képest is korán, mindössze 35 évesen meghalt. Mozart tizenkét évesen már három operát, hat szimfóniát és több száz más művet komponált. Zsenialitása nemcsak a kortársait nyűgözte le, egyedülálló műveinek köszönhetően mind a mai napig érezteti hatását.

Csodagyermekként bejárta majdnem egész Európát:

első útján 1762-ben Münchenben és Bécsben lenyűgözi tudásával a hozzáértőket és az arisztokratákat egyaránt. A következő évben egy hosszabb út veszi kezdetét, a német hercegségeken keresztül Párizsba, majd Londonba utazik. Ezen az úton írja első opuszait.

1769-ben apja mellett a fiatal Mozart is állást kap a salzburgi hercegérsektől, de még ebben az évben Itáliába indul. Rómában nagy feltűnést kelt azzal, hogy egyszeri hallás után, emlékezetből leírta Allegri Miserere-jét.

1781-ben független muzsikusként Bécsben telepedett le. 1782-ben elvette feleségül Konstanze Webert, a Mannheimben megismert Weber család középső lányát.

Hat gyermekük született, de csak kettő élte meg a felnőttkort. Mozart Bécsben közeli kapcsolatba került Haydnnal és van Swieten báróval,

1785-től a szabadkőműves páholy tagja lett. Az 1786-ban komponált Figaro házasságának a bécsi bemutatót követő prágai előadás hozta meg az igazi sikert, a következő operát, a Don Giovannit Mozart már prágai felkérésre írta.

Az egyre súlyosabbá váló anyagi körülmények beárnyékolták Mozart életének utolsó éveit: a Cosi fan tutte, a La clemenza di Tito és a Varázsfuvola időszakában a zeneszerző levelei már kétségbeejtő pénzügyi helyzetről tanúskodnak.

A zenetörténészek különböző véleménnyel vannak afelől, miként romlott meg a zeneköltő egészségi állapota. Különösen vitatott, hogy mikor ismerte fel halála fenyegető közelségét.

A romantikus álláspont szerint Mozart állapota fokozatosan romlott és művei tükrözik a fokozatokat. Manapság azonban néhány zenetörténész, fölhasználva Mozart utolsó évében folytatott levelezését, azt állapította meg, hogy Mozart jó hangulatban volt; családja és barátai számára megdöbbentő módon, hirtelen halt meg, 1791.december 5-én a Requiem írása közben, amelyet egy titokzatos, meg nem nevezett megrendelőjének komponált.

Mozart halálának közvetlen oka a halotti bizonyítvány szerint is vitatott. A legvalószínűbb a higanymérgezés vagy reumatikus láz. Az egyik feltételezés az volt, hogy Mozarttal a szabadkőművesek végeztek, mivel A varázsfuvolával túl sok szabadkőműves titkot árult el.

RÉSZLETESEN:

Mozart az egyik legboldogabb és legproduktívabb időszakát a bécsi Domgasse 5. száma alatt, a mai bécsi Mozart-házban töltötte. A salzburgi éveket és a Colleredo gróf hercegérsekkel való munkaviszonyának drámai felbontását követően Mozart független művészként folytatta karrierjét a császárvárosban. Bécsben Wolfgang Amadeus Mozart elismert zongoristának, zeneszerzőnek és zenetanárnak számított. Az osztrák fővárosban olyan jelentős Mozart-operák születtek, mint a Figaro házassága, emellett szimfóniákat, zongora-, klarinét-, kürt- és hegedűkoncerteket, valamint vonósnégyeseket és egyházi dalokat is írt, továbbá utolsó, befejezetlen műve, a Requiem is itt keletkezett. Mozart éves keresete ekkor átlagosan 5000 guldent tett ki (mai pénzben kifejezve: kb. 150.000 euró).

Mozart rengeteget utazott egészen a haláláig. Nyughatatlan szellem volt, akit egyfajta gyermeki féktelenség hajtott. Zenei nagyságának azonban mindig is tudatában volt.

Mozart összesen 35 évet élt – ebből tíz évet utazott

„Az utazás okít” – Mozart apja, Leopold Mozart nemhiába mondta ezt. Mozart már gyermekként is rengeteget utazott szerte Európában, koncertjeivel egészen Londonig eljutott. Ezek a koncertsorozatok segítettek kibontakoztatni a zenei tehetségét, emellett jelentős mértékben hozzájárultak nemzetközi ismertségéhez is. Az utazás akkoriban azonban még nehézkes és nagyon lassú volt, az első számú közlekedési eszköz pedig a lovas kocsi volt. Egy út Salzburgból Bécsbe akár egy héten át is tarthatott. Mindent összevetve Mozart 17 nagy koncertkörúton vett részt, ami körülbelül tíz évet tett ki. Egy „úti zongora”, egyfajta „történelmi szintetizátor” mindig nála volt, hogy útközben is tudjon komponálni. A zongora szélessége mintegy 90 cm volt, a mélysége pedig 31 cm és tartozott hozzá egy levehető zongorapedál is.

Mozartot lovaggá is ütötték

Leopold, Wolfgang édesapja a korát megelőző, modern embernek számított. Szerette a feleségét és gyakran kikérte a tanácsát is, ami akkoriban merőben szokatlannak számított. Emellett igazi marketingzseni is volt, előre mutató ötletekkel. Mindössze egyetlen konzervatívnak számító kívánsága maradt: mindenképp szerette volna, ha mindkét gyermeke nemesi címet szerez. Wolfgang Amadeus Mozartot pedig a pápa valóban aranysarkantyús lovaggá ütötte. A fiatal Mozart azonban, egy nemesi rangban hozzá illő bárónő keresése helyett inkább szerelemből házasodott, ennek köszönhetően nemesi rangja feledésbe is merült. Nem is használta hivatalosan ezt a címet, egyszerűen csak Wolfang Amadé akart lenni (vagy olasz időszakában Wolfgang Amadeo).

Mozart és atyai jóbarátja, Joseph Haydn

1781-ben a 24 évvel idősebb Joseph Haydn és Wolfgang Amadeus Mozart között szoros barátság alakult ki. Haydn egyszer így nyilatkozott Mozart apjának Wolfgang Amadeusról, aki Haydn mellett a bécsi klasszika másik fő képviselője volt: „Istenemre esküszöm, mint egy őszinte ember, az ön fia a legnagyobb zeneszerző, akit én személyesen és név szerint ismerek. Van ízlése és ezen túlmenően kimagasló zeneszerzői tudással is rendelkezik.” Haydn és Mozart mindketten a szabadkőművesek közé tartoztak, ami szintén a köztük lévő szoros kötelékről tanúskodik.

Mozart és életének utolsó évei Bécsben

Mozart Bécsben töltötte életének utolsó tíz évét. Itt házasodott meg, itt születtek meg a gyermekei, itt halt meg és itt is temették el. Mozgalmas életével és mindenekelőtt hirtelen halálával kapcsolatban számos pletyka, legenda és spekuláció látott napvilágot. Nem sokkal a halála előtt ő maga is úgy vélte, hogy megmérgezhették. A tudományos kutatások azonban ennek az ellenkezőjét bizonyították.

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE 😃
ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK!
Csatlakozzon olvasóinkhoz! Reklám és politikamentesen adjuk a híreket - InfoNógrád híroldal csoport
CSOPORT:
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
#InfoNógrád #hírek #hírcsatorna #érdekességek #események #videók #programok #online #Salgótarján #Nógrádvármegye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:18, hétfő | Helyi

Megtartották az Élet menetét Budapesten.

Megtartották az Élet menetét vasárnap, Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező, 20. alkalommal megrendezett séta résztvevői a Dohány utcai zsinagógától a Keleti pályaudvar előtti térre vonultak.

2024. Május 06. 08:00, hétfő | Helyi

Szeles, de napos, meleg hétkezdet.

Csupán fátyol- és kisebb gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, zápor, zivatar kialakulásának minimális lesz az esélye.

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Nyárias meleg, futó záporokkal.

Kezdeti napos időt egyre több gomoly és fátyolfelhő zavarhatja meg.

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő