Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Május 28. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Vulkáni katasztrófák nyomában Ipolytarnócon

Vulkáni katasztrófák nyomában Ipolytarnócon

A vulkáni katasztrófák nyomait is megfigyelhetik azok, akik az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területre látogatnak a Geoparkok Hetében.

Ipolytarnóc a Novohrád-Nógrád Geopark szakmai központjaként csatlakozik idén is a Geoparkok Hetéhez. A programokra május 29. és június 3. között kerül sor.
A látogatók a geopark területén vezetett túrákon érhetik tetten az egykori tengerek, vulkáni katasztrófák nyomait, filmeket láthatnak a geoparkról, és izgalmas kísérletekben vehetnek részt. Május 31-én például szemléletes, interaktív foglalkozáson hozhatnak működésbe egy miniatűr vulkánt.
Június 10-ig látható Nehézy László természetfotós Madarak a ház körül című fotókiállítása, majd 12-én Csengődi Ottó fából, gyökérből, taplóból készített munkáiból nyitnak meg kiállítást.
Ipolytarnóc környékén mintegy 17 millió évvel ezelőtt szubtrópusi őserdő burjánzott, és jórészt már kihalt növény- és állatvilág népesítette be a területet. Az őskori vegetációt egy hatalmas vulkánkitörés pusztította el, ám a mindent maga alá temető vulkáni hamurétegnek és a különleges konzerválódási körülményeknek köszönhetően ma is feltárulnak a vidéki településre látogatók előtt az akkori flóra és fauna megkövesedett nyomai.

Címkék: Ipolytarnóc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 17:00, szerda | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 24. 12:12, szerda | Helyi

Megbukott az adóellenőrzésen egy használtautó-kereskedő, 54 autót foglaltak le-

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit

2024. Április 24. 11:35, szerda | Helyi

Vádat emeltek egy internetes csaló ellen Egerben.

Internetes csalássorozat miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy nő ellen, aki 2021 májusától több mint hat hónapon keresztül interneten elkövetett bűncselekményekből fedezte a kiadásait - közölte a Heves Vármegyei Főügyész

2024. Április 24. 10:45, szerda | Helyi

Magyar Fogorvosok Egyesülete: a fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata.

A fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata hangsúlyozta Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke annak kapcsán, a szervezet ezer szakember részvételével nemzetközi konferenciát rendez csütörtökön.