Városlista
2023. december 3, vasárnap - Ferenc

Hírek

2012. Október 28. 05:00, vasárnap | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Évtizedeket nyerhetnek a nemdohányzók

Évtizedeket nyerhetnek a nemdohányzók

Drasztikusan csökken a korai halálozás kockázata a nőknél, hogyha még 40 éves koruk előtt abbahagyják a dohányzást - állapította meg egy nagyméretű tanulmány, amely mintegy 1,3 millió nő adatait vette szemügyre. Azoknál a nőknél pedig, akik még 30 éves koruk előtt abbahagyják a dohányzást, 97 százalékkal csökken a korai halálozás kockázata - számol be aThe Telegraph.

A The Lancet című szakfolyóiratban publikált eredmények szerint azok, akik egy életen át dohányoznak, akár évtizedekkel korábban halhatnak meg, mint nemdohányzó társaik. Amennyiben még 30 éves koruk előtt hagyják abba a dohányzást, úgy mindössze egy hónap a hátrányuk az élettartamot illetően, hogyha 40 éves koruk előtt, akkor egy év.

A korai halálozás legfőbb okai: a tüdőrák, a krónikus tüdőbetegségek, a szívbetegség vagy a szélütés. A kockázat jelentősen megnövekszik a füst mennyiségének emelkedésével, de még azoknál is duplájára nő az említett betegségek kialakulásának kockázata, akik kevesebb mint tíz szál cigarettát szívnak el egy nap.

A több mint egymillió nő bevonásával készült tanulmány rámutat, hogy a dohányosok legalább egy évtizedet veszítenek életükből.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 03. 06:00, vasárnap | Életmód

A legjobb film díját nyerte a Semmelweis Torontóban

A Koltai Lajos rendezésben készült semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat - közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).

2023. December 01. 12:45, péntek | Életmód

A Kispál és a Borz jövő decemberben az MVM Dome-ban ad koncertet

Eddigi történetének legnagyobb beltéri koncertjére készül a Kispál és a Borz. A kultikus zenekar 2024. december 30-án a budapesti MVM Dome-ban lép fel.

2023. November 30. 09:29, csütörtök | Életmód

KSH: októberben 7089 gyermek született és 10 706 ember halt meg

Az előzetes adatok szerint 2023 októberében 7089 gyermek született és 10 706 ember halt meg.