Városlista
2024. július 13, szombat - Jenő

Hírek

2012. Október 28. 05:00, vasárnap | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Évtizedeket nyerhetnek a nemdohányzók

Évtizedeket nyerhetnek a nemdohányzók

Drasztikusan csökken a korai halálozás kockázata a nőknél, hogyha még 40 éves koruk előtt abbahagyják a dohányzást - állapította meg egy nagyméretű tanulmány, amely mintegy 1,3 millió nő adatait vette szemügyre. Azoknál a nőknél pedig, akik még 30 éves koruk előtt abbahagyják a dohányzást, 97 százalékkal csökken a korai halálozás kockázata - számol be aThe Telegraph.

A The Lancet című szakfolyóiratban publikált eredmények szerint azok, akik egy életen át dohányoznak, akár évtizedekkel korábban halhatnak meg, mint nemdohányzó társaik. Amennyiben még 30 éves koruk előtt hagyják abba a dohányzást, úgy mindössze egy hónap a hátrányuk az élettartamot illetően, hogyha 40 éves koruk előtt, akkor egy év.

A korai halálozás legfőbb okai: a tüdőrák, a krónikus tüdőbetegségek, a szívbetegség vagy a szélütés. A kockázat jelentősen megnövekszik a füst mennyiségének emelkedésével, de még azoknál is duplájára nő az említett betegségek kialakulásának kockázata, akik kevesebb mint tíz szál cigarettát szívnak el egy nap.

A több mint egymillió nő bevonásával készült tanulmány rámutat, hogy a dohányosok legalább egy évtizedet veszítenek életükből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 11. 08:04, csütörtök | Életmód

Készül a Shrek 5, két év múlva mutatják be

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, ami 2026 júliusában kerülhet majd a mozikba - számolt be róla kedden a Variety.com.

2024. Július 11. 07:57, csütörtök | Életmód

Visszatérő nóva figyelhető meg az éjszakai égbolton

Szabad szemmel is láthatóvá válhat az éjszakai égbolton nóvakitörés miatt a T Coronae Borealis (T CrB) nevű különleges változócsillag.

2024. Július 10. 07:55, szerda | Életmód

Megkezdődött a közönségszavazás a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.

2024. Július 09. 08:14, kedd | Életmód

Új kifejezések bevezetésével hatékonyabbá válhat az éghajlatváltozásról szóló diskurzus egy új tanulmány szerint

A klímaváltozásról szóló diskurzusban használt kifejezések nem elég hatékonyak, ezért új, erőteljesebb kifejezések bevezetését javasolja egy tanulmányban Forgács Bálint, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának (PPK) kutatója.