Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2024. Április 02. 08:21, kedd | Helyi
Forrás: MTI-BUDAPEST

Voks 24 - Csütörtökön állapítják meg az önkormányzati választáson jelöltté váláshoz szükséges ajánlások számát a jegyzők.

Voks 24 - Csütörtökön állapítják meg az önkormányzati választáson jelöltté váláshoz szükséges ajánlások számát a jegyzők.

Csütörtökön kell minden jegyzőnek és vármegyei jegyzőnek megállapítania, hogy az önkormányzati választáson hány ajánlásra van szükség a jelöltek és listák indulásához.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a június 9-ei önkormányzati választáson azok a jelöltek és listák vehetnek részt, amelyek összegyűjtötték az induláshoz szükséges számú választópolgári támogató ajánlást. A választópolgárok több jelöltet is ajánlhatnak.


Azokon a településeken, ahol tízezernél kevesebb a lakosok száma, egyéni listás jelöltek, a tízezernél több lakosú településeken pedig egyéni választókerületi jelöltek indulhatnak a képviselő-testületi tagságért.
A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény szerint képviselőjelölt az lehet, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1 százaléka jelöltnek ajánlott. Polgármesterjelölt az lehet, akit a tízezer vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak legalább 3 százaléka, a tízezer lakost meghaladó, de százezer vagy annál kevesebb lakosú település esetén legalább 300 választópolgár, a százezernél több lakosú település esetén legalább 500 választópolgár jelöltnek ajánlott.
Főpolgármester-jelölt az lehet, akit legalább 5000 választópolgár jelöltnek ajánlott.

A vármegyei választókerületben listát az a jelölőszervezet állíthat, amely a választókerület választópolgárai 0,5 százalékának ajánlását összegyűjtötte.
A tízezer fölötti településeken a polgármester-, illetve a főpolgármester-jelölt esetében a törvény határozza meg a minimális ajánlások számát, arról külön nem kell rendelkezni. Azonban a többi esetben, bár a jogszabály rögzíti, hogy a jelölteknek a választók hány százalékának támogatását kell megszerezniük az induláshoz, a jelöltállításhoz szükséges ajánlások pontos számát a választási iroda vezetőjének - azaz a jegyzőnek - kell megállapítania.
Így a tízezer és az alatti településeken mind a polgármester-jelöltek, mind az egyéni képviselőjelöltek, a tízezer fölötti településeken az egyéni képviselőjelöltek állításához szükséges minimális ajánlásszámot a helyi választási iroda vezetője, azaz a jegyző állapítja meg, míg a vármegyékben a lista állításához szükséges ajánlások számát a területi választási iroda vezetője, azaz a vármegyei jegyző állapítja meg.
Az ajánlások számát csütörtökön, április 4-én kell megállapítani, ehhez pedig az április 3-án, szerdán a névjegyzékben szereplők adatait kell alapul venni.
Az egyéni listás és az egyéni választókerületi jelöltet, a polgármesterjelöltet és a főpolgármester-jelöltet legkésőbb május 6-án 16 óráig kell bejelenteni. A kompenzációs listát, a fővárosi listát és a vármegyei listát pedig legkésőbb május 7-én 16 óráig kell bejelenteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:35, kedd | Helyi

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez.

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Napos, kora nyárias idő.

Napos időben lesz részünk, csak néhol jelenhetnek meg kósza felhők az égen.

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.