Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Október 02. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vizsga nélkül egy köztisztviselő sem dolgozhat

Vizsga nélkül egy köztisztviselő sem dolgozhat

A köztisztviselőknek 1993 óta kötelező letenniük a közigazgatási alapvizsgát, ennek elmulasztása a munkaviszony megszűnését vonja maga után. A szakvizsga 1998-ban került bevezetésre, ennek nem teljesítése pedig az előmenetelt gátolja - ismertette a Rádió Orient műsorában Juhász Judit, Budapest Főváros Kormányhivatala, Szervezési Főosztályának vezetője.

A Szervezési Főosztály idén januárban kezdte meg működését jelenlegi formájában, előtte Koordinációs- és Szervezési Főosztályként működött. 'A járások és a kerületi hivatalok kialakulásával vált szükségesség, hogy külön főosztály legyen a koordináció és a szervezés' - mondta Juhász Judit. Korábban három osztály működött, az Ügyviteli, a Képzésszervezési és Szervezési Osztály, most az utóbbi kettő bár összevonásra került, mégis két teljesen más feladatkör tartozik hozzájuk. Jelenleg 23 fős a létszámuk, tízen az Ügyviteli Osztályon dolgoznak, a többi munkatárs az összevont osztályon látja el feladatát.

A Szervezési Főosztályon a közigazgatásban dolgozó munkatársak részére szerveznek olyan közszolgálati típusú képzéseket, mint az alap- és a szakvizsga. Szintén ez az osztály szervezi az ügykezelői vizsgát, szakmai továbbképzéseket, tréningeket és alkotmányos alapismereti vizsgát azoknak a külföldieknek, akik magyar állampolgárokká szeretnének válni.

A közigazgatási alapvizsga 1993-óta létezik, melynek célja, hogy az eltérő iskolai végzettséggel rendelkező tisztviselők a munkájukhoz szükséges általános közigazgatási alapismereteket megszerezzék. A vizsga időpontját jogszabály határozza meg, de az alapvizsga elmulasztása esetén a munkaviszony megszűnik. A szakvizsga 1998-ban került bevezetésre, ennek nem teljesítése pedig az előmenetelt gátolja - mutatott rá a főosztályvezető.

A képzések szervezésén kívül egyéb szervezési-és koordinációs feladatokat is ellátnak. Mivel kis létszámmal dolgoznak, nem specifikusak a munkakörök, minden munkatárs részt vesz valamennyi feladat ellátásában. Márpedig azok igen sokrétűek, foglalkoznak rendezvények szervezésével, külső ellenőrzésekkel, szabályzatok, utasítások közzétételével, közérdekű panaszkezeléssel és munkáltatói kölcsönnel is.

Az Ügyviteli Osztály a Szervezési Főosztály másik része, ahol kizárólag a Kormányhivatal ügyiratkezelését és postaforgalmát látják el. Döntés született arról is a közelmúltban, hogy a jövőben ez az osztály látja el az ügyfélszolgálati feladatokat. A feladat végzésére eddig is volt példa, de rotációs rendszerben történt a munkavégzés, most azonban a nagyobb felelősség érdekében egy fő végzi ezt a feladatot- mondta Juhász Judit.

A jövőre nézve a stúdió vendége elmondta, leginkább az uniós projektekre és ezek koordinációjára, valamint a minőségirányítással kapcsolatos feladatokra helyezné a hangsúlyt, de ezek még a tervezés stádiumában vannak - zárta szavait a főosztályvezető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során