Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 18. 08:36, hétfő | Helyi
Forrás: mult-kor/web/zsuffa csaba

Amikor Napóleon visszatért - a második császárság

Amikor Napóleon visszatért - a második császárság

Úgy tért vissza az Elba szigetére száműzött Napóleon Franciaországba, hogy az ellene küldött seregek sorra átálltak, így végül diadalmenetben vonult be Párizsba. Ezzel megkezdődött uralkodásának második szakasza,

az úgynevezett száz napos uralom.

Előzmények: Napóleon francia császárt az 1813. évi lipcsei csatavesztés után az ellene szövetkezett európai hatalmak 1814-ben a földközi-tengeri Elba szigetére száműzték.

A fontainebleau-i szerződés értelmében megtarthatta császári címét, és saját hercegségként kapta meg Elba szigetét. Száműzetésébe magával vihette 400 főnyi testőrségét, a francia állam pedig évi 2 millió frankot biztosított számára.

A méltányos módon elűzött uralkodó azonban nem nyugodott bele hatalma elvesztésébe. Figyelemmel kísérte az európai eseményeket és úgy döntött, visszatér Franciaországba.

1815. március 1-jén szállt partra testőrségével Cannes-nál.

Miközben átkelt az Alpokon a republikánus érzelmű parasztok felsorakoztak mellette, és Grenoble közelében az elfogására küldött hadsereg is átállt hozzá. Az uralkodó XVIII. (Bourbon) Lajos közeledésének hírére Gentbe menekült.

1815. március 20-án a tömeg éljenzése közepette, diadalmenetben vonult be Párizsba. Franciaország vér nélkül hódolt meg a régi-új császárnak, aki ellenállás nélkül foglalta el a trónt. Diadalmas bevonulásával megkezdődött uralkodásának második szakasza a „száz napos uralma”.

Hatalomra lépése után azonban a nép lelkesedése hamar alábbhagyott és egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy visszatérése kudarcra van ítélve. Ő maga sem volt már a régi, testileg-lelkileg megviselte a súlyos katasztrófával végződött oroszországi hadjárat.

Visszatérését az európai hatalmak sem nézték ölbe tett kézzel. Párizsba érkezése után öt nappal Ausztria, Nagy-Britannia, Poroszország és Oroszország a hetedik koalíció létrehozásával szövetséget kötött ellene.

Napóleon június elejére 200 ezer fős sereget verbuvált és úgy döntött, hogy megakadályozza a szövetséges csapatok találkozását.

Seregével a mai Belgium területén lévő Lignyhez vonult, ahol 1815. június 16-án összecsapott a Blücher tábornok vezette porosz csapatokkal, akiket legyőzött, de nem semmisített meg.

A lignyi csata Napóleon pályafutásának utolsó győztes ütközete volt. Két nappal később Waterloonál a Wellington herceg vezette brit-holland-belga csapatokkal csapott össze.

Az öldöklő küzdelemben már-már sikerült felülkerekednie, amikor megjelentek a Blücher tábornagy vezette porosz csapatok. A minden erejüket latba vető, kimerült franciák június 18-án a waterlooi csatában súlyos vereséget szenvedtek.

Napóleon második császársága, száznapos uralma ezzel véget ért. A vesztes hadvezért az angolok elfogták, június 22-én Párizsban a törvényhozás lemondásra kényszerítette.

Napóleon a brit kormánytól kért védelmet, de nem engedték angol földre, hanem – hogy soha ne térhessen vissza – az Atlanti-óceán déli részén fekvő Szent Ilona-szigetre száműzték. Itt élt brit felügyelet alatt 1821. május 5-én bekövetkezett haláláig.

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE 😃
ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK! Csatlakozzon olvasóinkhoz!

InfoNógrád híroldal csoport
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
SPORTHÍREK:
https://www.facebook.com/groups/infongrad.sporthirek
AUTÓSOK SALGÓTARJÁNBAN:
https://www.facebook.com/groups/autosok.salgotarjanban
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
#InfoNógrád #hírek #hírcsatorna #érdekességek #események #videók #programok #online #Salgótarján #Nógrádvármegye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:15, szombat | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárjára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák