Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. December 12. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Vírustagadókkal szemben indult nyomozás

Vírustagadókkal szemben indult nyomozás

Vírusszkeptikus tartalmak hangadóinál tartott házkutatást a rendőrség - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Gál Kristóf elmondta: a rendőrség folyamatosan figyeli a vírustagadó, vírusszkeptikus cikkeket, közléseket, állításokat, és amennyiben felmerül, hogy a közlés jogszabályba ütközik, eljárást indít.

Mint mondta, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda több hete indított eljárást egy ilyen ügyben, és pénteken négy olyan személyhez köthető helyszínen tartottak házkutatást, akik "a vírusszkeptikus tartalmak hangadói". A rendőrség az eljárást rémhírterjesztés miatt folytatja, de felmerül a hatósági rendelkezés elleni uszítás büntette is - tette hozzá.

A Gál Kristóf által meg nem nevezett vírusszkeptikus hangadók egyike vélhetően Gődény György, ugyanis Facebook-oldalán a magát Doktor Gődénynek nevező férfi felesége azt közölte: "hajnalban megszálltak bennünket, majd házkutatás és lefoglalás után Gyurit elvitték a magukat +nemzetinek+ mondó nyomozóiroda emberei".

A szóvivő a továbbiakban beszámolt arról, hogy csütörtökön a maszkviselési szabályok megszegése miatt országszerte 187, a járványügyi készültség óta pedig 12 457 emberrel szemben intézkedtek.

A közterületi maszkviselés elmulasztása miatt 162 intézkedés történt; 25 esetben figyelmeztettek, 68 helyszíni bírságot szabtak ki és 69 feljelentés tettek - sorolta.

Tömegközlekedési eszközön 12, bevásárlóközpontokban pedig 13 szabályszegés történt - fűzte hozzá.

A szigorító intézkedések bevezetése óta 597 intézkedés történt a kereskedelmi egységekre, közösségi terekre és szálláshelyekre vonatkozó maszkviselési előírás megszegése miatt. A tulajdonos vagy üzemeltető szabályszegése miatt 161 alkalommal, a vásárlókkal szemben pedig 436 esetben kellett fellépniük a rendőröknek - ismertette.

Ugyanakkor a kijárási korlátozás megszegése miatt az elmúlt 24 órában 287, az intézkedés bevezetése óta pedig immár 11 699 emberrel szemben kellett intézkedni - tette hozzá.

Arról is beszámolt, hogy a tranzitszabályok megsértése miatt 72 újabb átutazót bírságoltak meg, szeptember óta pedig 7260-at.

Végül közölte, hogy a rendőrök az elmúlt 24 órában 16 818 alkalommal ellenőrizték a házi karantén betartásának szabályait, illetve 6681 újabb hatósági házi karantént rendeltek el. Jelenleg 49 524 ember van elkülönítve, akik közül 3999-en használják az ellenőrzésre kifejlesztett mobilapplikációt - mondta Gál Kristóf.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.