Városlista
2023. február 4, szombat - Ráhel

Hírek

2015. Április 22. 12:00, szerda | Helyi
Forrás: nol.hu

Veszélyben 106 település szemétszállítása

Veszélyben 106 település szemétszállítása

A 285 ezer Pest és Nógrád megyei lakos szemetét elszállító Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. a csőd szélén táncol.

Ez akár már májusban is veszélyeztetheti a térség lakossági hulladékának elszállítását – hacsak a katasztrófavédelem nem talál a helyére egy másik céget.

Komoly anyagi gondokkal küzd a 106 észak-keleti Pest megyei és nyugat-nógrádi településen 285 ezer lakos számára hulladékszállítást végző Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. A cég székhelyeként szolgáló Gödöllő polgármestere, Gémesi György a Világgazdasággal ennek kapcsán közölte: a helyzet májusra a lakossági szemétszállítás felfüggesztésével járó veszéllyel fenyeget.

A polgármester szavai szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal április elején inkasszózta a társaság számláját, mert nem fizette ki a tárolókban elhelyezett hulladék tonnája után járó 6 ezer forintos lerakási járulékot. 280 munkatársuk bérét még át tudják utalni, de a következő, májusi, 60-70 millióra rúgó termékdíjra már bizonyosan nem telik, mert minden, így a fejlesztésekre félretett tartalékaikat felélték – közölte. A gondok forrásaként említette, hogy 2,5 éve először központilag befagyasztották a szemétszállítási díjakat, majd azt a rezsicsökkentés keretében még mérsékelték is. Úgyszintén teherként rakódik a társaságra – csakúgy, mint a többi, hasonlóképp a csőd szélén táncoló hazai nonprofit hulladékszállítóra – az útdíj és a tranzakciós adó. A polgármester megjegyezte, hogy a szabályok szerint sem az állam, sem az önkormányzatok nem adhatnak támogatást ilyen társaságoknak. Gémesi György a megoldást reális díjak meghatározásában látja.

A törvényhozó már 2013-ban számított arra, hogy a rezsicsökkentés nyomán a hulladékos cégek sorra dobják be a törülközőt. Ezért a katasztrófavédelem feladatává tették, hogy ilyen esetben napokon belül új szemétszállítót kötelezzen a feladat ellátására. Jelenleg 132 településen végzi kijelölt cég a feladatot – közölte a lappal Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. 57 esetben a váltást követő 9 hónap múlva újabb társaságot kellett kötelezni. 172 településen viszont a probléma megoldódott – fogalmazott. Leszögezte, ily formán eddig sehol nem maradt szemét az utcán.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 03. 15:00, péntek | Helyi

Téliesre fordult az időjárás

2023. Február 03. 10:55, péntek | Helyi

60 helyett 127

A héten megtartott közlekedésrendészeti ellenőrzések során a hatóság tagjai egy szolgálati gépjárműbe szerelt sebességmérő készülékkel mérték be a képen látható személygépkocsi vezetőjét. A 40 éves sofőr 2023. január 30-án

2023. Február 03. 09:52, péntek | Helyi

A Nyitnikék-ben nyitottak

Az idei évben is folytatódnak az óvodások részére összeállított közlekedésre nevelési foglalkozások a vármegyeszékhelyen.

2023. Február 03. 09:00, péntek | Helyi

Megerősítő szolgálat Kállón

A Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetési Főosztály III. Lovas és Kutyás Szolgálati Osztály Lovas Alosztály lovas járőrei, illetve több Nógrád és Pest vármegyei polgárőr egyesület lovasai láttak el kö