Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Április 22. 12:00, szerda | Helyi
Forrás: nol.hu

Veszélyben 106 település szemétszállítása

Veszélyben 106 település szemétszállítása

A 285 ezer Pest és Nógrád megyei lakos szemetét elszállító Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. a csőd szélén táncol.

Ez akár már májusban is veszélyeztetheti a térség lakossági hulladékának elszállítását – hacsak a katasztrófavédelem nem talál a helyére egy másik céget.

Komoly anyagi gondokkal küzd a 106 észak-keleti Pest megyei és nyugat-nógrádi településen 285 ezer lakos számára hulladékszállítást végző Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. A cég székhelyeként szolgáló Gödöllő polgármestere, Gémesi György a Világgazdasággal ennek kapcsán közölte: a helyzet májusra a lakossági szemétszállítás felfüggesztésével járó veszéllyel fenyeget.

A polgármester szavai szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal április elején inkasszózta a társaság számláját, mert nem fizette ki a tárolókban elhelyezett hulladék tonnája után járó 6 ezer forintos lerakási járulékot. 280 munkatársuk bérét még át tudják utalni, de a következő, májusi, 60-70 millióra rúgó termékdíjra már bizonyosan nem telik, mert minden, így a fejlesztésekre félretett tartalékaikat felélték – közölte. A gondok forrásaként említette, hogy 2,5 éve először központilag befagyasztották a szemétszállítási díjakat, majd azt a rezsicsökkentés keretében még mérsékelték is. Úgyszintén teherként rakódik a társaságra – csakúgy, mint a többi, hasonlóképp a csőd szélén táncoló hazai nonprofit hulladékszállítóra – az útdíj és a tranzakciós adó. A polgármester megjegyezte, hogy a szabályok szerint sem az állam, sem az önkormányzatok nem adhatnak támogatást ilyen társaságoknak. Gémesi György a megoldást reális díjak meghatározásában látja.

A törvényhozó már 2013-ban számított arra, hogy a rezsicsökkentés nyomán a hulladékos cégek sorra dobják be a törülközőt. Ezért a katasztrófavédelem feladatává tették, hogy ilyen esetben napokon belül új szemétszállítót kötelezzen a feladat ellátására. Jelenleg 132 településen végzi kijelölt cég a feladatot – közölte a lappal Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. 57 esetben a váltást követő 9 hónap múlva újabb társaságot kellett kötelezni. 172 településen viszont a probléma megoldódott – fogalmazott. Leszögezte, ily formán eddig sehol nem maradt szemét az utcán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 17:00, szerda | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 24. 12:12, szerda | Helyi

Megbukott az adóellenőrzésen egy használtautó-kereskedő, 54 autót foglaltak le-

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit

2024. Április 24. 11:35, szerda | Helyi

Vádat emeltek egy internetes csaló ellen Egerben.

Internetes csalássorozat miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy nő ellen, aki 2021 májusától több mint hat hónapon keresztül interneten elkövetett bűncselekményekből fedezte a kiadásait - közölte a Heves Vármegyei Főügyész

2024. Április 24. 10:45, szerda | Helyi

Magyar Fogorvosok Egyesülete: a fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata.

A fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata hangsúlyozta Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke annak kapcsán, a szervezet ezer szakember részvételével nemzetközi konferenciát rendez csütörtökön.