Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 22. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Vérvizsgálattal szűrhető lesz a petefészekrák

Vérvizsgálattal szűrhető lesz a petefészekrák

Egy friss kutatás eredményei szerint a jövőben lehetséges lehet a petefészekrákot már korai stádiumban szűrni.

A tudósok ugyanis olyan biológiai markereket fedeztek fel a vérben, amelyek kizárólag azoknak a nőknek a szervezetében vannak jelen, akiknél már kialakult az elváltozás.

A petefészekrákot a jelenleg rendelkezésre álló eszközökkel lehetetlen már korai stádiumban kimutatni, ami miatt a tumort az orvosok csak akkor veszik észre, amikor az már teljesen kifejlődött, ez azonban jelentősen rontja a túlélési esélyeket - írja a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

A legfrissebb kutatások azonban bizakodásra adnak okot: egy olyan antitestet fedeztek fel ugyanis a tudósok, amely kizárólag a beteg nők vérében van jelen, illetve kis számban azokéban, akik valamilyen meddőségi problémával küzdenek. Nem jelenik meg azonban az egészségeseknél, és azoknál, akiknek a petefészkén egyéb, nem rákos daganat található.

Ezek az eredmények kiemelten fontosak, mert ezeknek köszönhetően felcsillant a remény, hogy a nem is olyan távoli jövőben az orvosok már egy egyszerű vérvizsgálattal is szűrhetik majd a petefészekrákot - és ami még fontosabb: korai szakaszban is észlelhetik a betegséget - mondta dr. Judith Luborsky.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni