Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Február 08. 20:57, csütörtök | Belföld
Forrás: noklapja/web/zsuffa csaba

Vekerdy Tamás - Itt van néhány fontos dolog,

Vekerdy Tamás - Itt van néhány fontos dolog,

amit Vekerdy Tamástól tanulhatunk. Természetesen napestig sorolhatnánk, Vekerdy Tamás mi mindenre nyitotta fel szülők, pedagógusok (és gyerekek) több generációjának szemét.

Most mégis megpróbáljuk összefoglalni, mi az a néhány dolog, amit szerintünk a leginkább próbált fejünkbe vésni...

Kérdezni nemcsak, hogy nem ciki, de nagyon is szükséges

Vekerdy Tamás kérdezz-felelek formára épülő rovata kimondatlanul is azt erősítette olvasóiban, hogy kérdéseket feltenni, érdeklődőnek és kíváncsinak maradni, valamint néha megkérdőjelezni saját (szülői) ösztöneinket is, nem a gyengeség jele, sőt. Vekerdyhez minden héten levelek százai érkeztek, melyek közül egyre nyilvánosan (a következő lapszámban), néhányra (azokra, melyeken a feladó címe is szerepelt) privátban válaszolt. vekerdy-tamas-tippjei

1979, MTV stúdió, középen Vekerdy Tamás gyermekpszichológus. (Fotó forrása: Fortepan / Rádió és Televízió Újság)

Tevékenységével több ezer családnak is segíthetett közvetlenül, közvetve és temérdek beszélgetésnek és eszmecserének szolgáltatott apropót hetente megjelenő írásaival.

A gyerek nem hülye

Vekerdy Tamás egyik legfontosabb alaptétele az volt, hogy a gyerek (néhányak vélekedésével ellentétesen) nem hülye, sőt, makulátlan intuíciói okán sokszor élesebb is a körülötte élő felnőtteknél. Közvetlenül halála előtt, legutolsó Nők Lapja-írásában szintén ezt a gondolatot hangsúlyozta.

Ha egy gyerek „problémás”, az valójában a család „betegségének” tünete

Rengetegszer hívta fel figyelmünket (válogatott módokon) Vekerdy Tamás arra, hogy amennyiben egy gyerek „problémás”, az valójában sosem maga a gond, hanem a család egy mélyebben gyökerező, a szem elől rejtettebb „betegségének” tünete.

A gyerek a szülő tükre – és fordítva

Vekerdy Tamás előző gondolatát továbbfűzve: a gyerek tükröt állít a körülötte élőknek a már említett éles intuícióinak, szavakban esetleg még nehezen megfogalmazható meglátásainak, tapasztalatainak tolmácsolásával. „Kódolt üzeneteit” pedig a felnőtteknek kell dekódolniuk, értelmezniük és reagálniuk rájuk – mindig legalábbis türelemmel, jobb esetben megértéssel.

Egy gyerek legfontosabb „munkája” a játék

Összeszámolni sem lehetne, hány írásában hangsúlyozta Vekerdy Tamás, hogy egy gyerek legfontosabb „fejlesztő tevékenysége”, „feladata” ha tetszik, a játék és a világ játékon keresztül történő megismerése. Épp ezért kellene minél többet játszani hagyni őket, később, tinédzserkorukban pedig álmodozni, „feküdni az ágy tetején”…

Az iskolai osztályzatoknak nem érdemes „hinni”

Vekerdy Tamás rovatában az a kérdés is rendre előkerült, hogy a jelenlegi iskolai rendszer vajon képes-e felkészíteni a később felnőttekké cseperedő gyerekeket az életben valóban előforduló kihívásokra. Néhány üdítő kivételt leszámítva a pszichológus gyakran arra jutott, hogy a jelenlegi iskolarendszer főleg a gyerekek memóriás képességeit (azok közül is inkább a rövidtávút) edzi, míg az érzelmi intelligencia fontosságát, valamint a történések közötti ok-okozati összefüggéseket csak ritkán fejtegeti – és ez baj.

Természetes, sőt jó dolog, ha a tinédzser függetlenedik szüleitől

Sok szülő számára a gyereknevelés legnehezebb időszaka az, mikor az addig mindig csillogó szemű, szeretettől túlcsorduló, angyali kisgyermeke egyszer csak engedetlen, durva és dacos kisfelnőtté válik. A serdülőkor és a tinédzserkor a fekete öves szülőknek is gyakran feladja a leckét lélekben, ilyenkor ugyanis elég teret kell biztosítaniuk gyermekeiknek önmaguk mélyebb megismerésére – ehhez a folyamathoz azonban néha tévutakat is bejárnak a fiatalok.

Vekerdy Tamás szerint, bár (főleg ezekben az időkben) ijesztő lehet kicsit engedni a gyeplő szorításából, érdemes hagyni gyerekeinknek, hogy megéljék függetlenedési törekvéseiket. Fontos azonban, hogy közben mindig biztosítsuk őket feltétel nélküli szeretetünkről, afelől, hogy elfogadjuk őket, és, ami talán a legfontosabb: hogy bármi történik, számíthatnak ránk.

Kütyük helyett beszélgetés, kirándulás, olvasás

Vekerdy Tamás már a kilencvenes években is rendszeresen (és erélyesen) óva intette a szülőket a kütyük használatától, kifejezetten a gyerekek „lekötésére” való alkalmazásuktól. Napjaink technológiai diktatúrájában mindennél fontosabb, hogy emlékezzünk erre.

Ahogyan azt a szakember újra és újra elmagyarázta olvasóinak: nagyon káros, ha gyerekeik a tévé előtt próbálnak „kikapcsolódni”. A tévé (és minden más technológiai eszköz) ugyanis csak látszólag nyugtatja meg őket: valójában csak tetézi a gyerekeket napközben ért, feldolgozatlanul maradt impulzusokat. Végeredményben tehát épp, hogy a vágyottal ellentétes hatást vált ki a kütyük használata – nem úgy, mint a beszélgetés, a kirándulás, az olvasás, a játék, melynek során a kicsik újraélhetik, fejtegethetik, átgondolhatják az őket napközben ért hatásokat.

A nyugalom, a biztonság, a kiszámíthatóság mindennél többet ér

Vekerdy Tamás nem ritkán hangoztatta azt is, hogy egy gyermek megfelelő lelki és szellemi fejlődése szempontjából a legfontosabb, hogy biztonságos környezetben nőjön fel. Gyakran felmerülő kérdés volt rovatában például, hogy szabad-e a nyárra a (lelkes és gondoskodó, érzelmileg stabil) nagyszülőkhöz „paterolni” a gyerekeket. Azaz hogy nem gond-e, ha egy gyerek nem az (állandóan dolgozó szülők egyébként üres) otthonában, megszokott környezetében tölti el a szünet heteit, hónapjait.

Vekerdy úgy tartotta, jobb, ha a vele érdemben foglalkozni tudó nagyszülőkkel tölti a nyári szünet egy gyerek, mintha otthon, egyedül (esetleg kütyük társaságában) várná szülei hazaérkezését minden nap.

Boldog szülőnek lehet csak boldog gyereke

Bár kritikusai szerint Vekerdy Tamás filozófiája túlságosan is gyermekközpontú, azért nem kellett szemfülesnek lenni ahhoz, hogy az ember lássa: mindennek kiindulópontja a szülők felé fordulás (a felnőttektől beérkező levelekre való válaszadás) és a nekik történő segítségnyújtás adta az alapját a pszichológus tevékenységének.

De a szakember nem ritkán minden köntörfalazás nélkül kijelentette, hogy egy szülőnek mindenekelőtt saját maga boldogulása kell, hogy a legfontosabb legyen, valamint elsősorban a saját igényeinek megfelelő életet kell kialakítania. Gyerekének is csak így adhatja meg azokat a szilárd érzelmi alapokat, melyekre a kicsi biztonsággal építheti saját világát.

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE 😃
ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK!
Csatlakozzon olvasóinkhoz! Reklám és politikamentesen adjuk a híreket - InfoNógrád híroldal csoport
CSOPORT:
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
. . . . . . . . . . . . . . . . . .

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk