Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Szeptember 21. 17:38, csütörtök | Belföld
Forrás: mti -fotó:facebook.com/tiszanagykovete

Végigfutja a Duna partvonalát Hidvégi-Üstös Pál ultrasportoló

Végigfutja a Duna partvonalát Hidvégi-Üstös Pál ultrasportoló

A világon elsőként futja végig a Duna teljes, háromezer kilométer hosszú partszakaszát Hidvégi-Üstös Pál ultrasportoló, aki csütörtökön indult el a Duna forrásától, a Fekete erdőben található Donaueschingenből

- közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel. A közlemény szerint a sportoló célja, hogy kivételes teljesítményével felhívja a figyelmet a környezetbarát közlekedés fontosságára. A futás fővédnöke a Duna Régió Stratégia magyar elnökségét ellátó Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Hidvégi-Üstös Pál 10 országon keresztül fut a Fekete-tengeri torkolatig, ahova a tervek szerint december 8-án érkezik. A 3 ezer kilométeres táv teljesítése alatt felkeres több Duna menti iskolát, hogy személyesen adja át a diákoknak a program üzeneteit, valamint csatlakozásra, közös sportolásra ösztönözze a gyerekeket a települések határain belül. A sportoló a Duna Régió Stratégia Éves Fórumának első napján, október 18-án érkezik Budapestre, ahol beszámol élményeiről.

A futás előkészítéseként a sportoló 750 kilométert tekert 150 éves velocipédjével a Duna magyarországi szakaszának mindkét oldalán. Konzultált a Duna menti települések önkormányzataival a folyóhoz kapcsolódó fejlesztési elképzelésekről, egyben tájékoztatást nyújtott a Duna Régió Stratégia éves elnökségéről és annak célkitűzéseiről.

Az Európai Unió Duna Régió Stratégiája egy olyan makro-regionális fejlesztési keretrendszer, amelynek célja a 14 dunai ország ágazati fejlesztéspolitikáinak összehangolása. Hazánk a 11 területből háromban, a vizek minőségének helyreállításában, a fenntartható energia használatának ösztönzésében és a környezeti kockázatok kezelésében tölt be vezető szerepet, egyben idén Magyarország látja el a soros elnökséget is. Az elnökségi évben az irányításért felelős Külgazdasági és Külügyminisztérium prioritásként kezeli a régió energiabiztonságának fokozását, közlekedési kapcsolatainak fejlesztését és a tiszta közlekedési módok terjedésének előmozdítását.

Hidvégi-Üstös Pál ultrasportoló egyedülálló kihívásokat teljesít, ötvözve a sportteljesítményt egy nemes cél üzenetének közvetítésével: járt többek között a Nyugat-Szaharában, futott a Nílusért Szudánban, 2013-ban húszezer kilométeren keresztül Közép-Ázsiát járta végig magyar felfedezők nyomában, fiatal kutatóknak nyújtva lehetőséget terepmunkára - idézi fel a közlemény.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során