Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Október 17. 15:31, csütörtök | PR

Vegán, vegetáriánus: mi a különbség?

Vegán, vegetáriánus: mi a különbség?

A vegetáriánus és a vegán életmód egyre népszerűbb, ugyanis az állati eredetű élelmiszerek elhagyása nemcsak az egészségre van jó hatással, hanem a környezetünkre, illetve a Földre is.

Ha te is gondolkozol már egy ideje azon, hogy áttérsz valamelyik étrendre a kettő közül, a legjobb helyen jársz, ugyanis összeszedtük neked a legfőbb tudnivalókat, hogy mérlegelhess és eldönthesd, valóban neked való-e valamelyik irányzat?

Korábban a legtöbben egészségügyi vagy etikai okokból döntöttek úgy, hogy vegetáriánusok vagy vegánok lesznek. Az állati eredetű fehérjék elhagyásával számos betegség kockázata csökkenthető, így kétségtelen, hogy mindkét étrend előnyös, ha a szív- és érrendszeri betegségek vagy az elhízás esélyét szeretnéd csökkenteni.
Ma pedig már az sem elhanyagolható szempont, hogy ezek az étrendek környezetkímélőbbek és fenntarthatóbbak a hagyományos étrenddel szemben.
Ennek ellenére vannak a dolognak buktatói is, így semmiképp sem ajánljuk, hogy alapos kutatómunka nélkül vesd bele magad az életmódváltásba!

Tisztázzuk: vega vagy vegán?

A két irányzatot sokan keverik a hasonló hangzás miatt, a különbség azonban egyszerű és egyértelmű: a vegetáriánusok csak húst nem esznek, míg a vegánok semmilyen állati eredetű dolgot nem vesznek magukhoz, így a hús mellett nemet mondanak a tojásra és a tejtermékekre is. Akadnak olyan vegánok, akik még a mézet is elutasítják, mivel az állati közreműködéssel jön létre.

Miért érdemes váltani?

Mint már említettük ez a két táplálkozási irányzat az egészségre és a bolygóra is kedvezőbb hatással van, mint egy megkötések nélküli étrend. Aki a húst lecseréli zöldségekre, gyümölcsökre, olajos magvakra és teljes kiőrlésű gabonákra, az hozzásegíti a szervezetét az állandó, magas energiaszinthez.
Ezek az ételek ugyanis nemcsak vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, hanem magas a rosttartalmuk is, így hamar és hosszú időre eltelítenek, miközben a megemésztésük nem terheli a szervezetet.

Ráadásul mivel a növényi alapú étrend könnyedebb, egy-egy étkezés után sem jelentkezik a “kajakóma”, azaz az a fajta bágyadtság, amit egy kiadós ebéd vagy vacsora elfogyasztása után érezhettél korábban.
A magas rosttartalom a bélrendszerre is pozitív hatással van: először a bélrendszer működése javulhat, majd maga az anyagcsere is beállhat egy egészségesebb ütemű működésre.

Mire figyelj?

Tévhit, hogy a vegetáriánus és a vegán étrend mindenképp egészséges. Ha elhagyod a húst vagy a többi állati eredetű alapanyagot, oda kell figyelned arra, hogy pótold is azokat a tápanyagokat, amelyeket addig a szervezeted ezekből kapott meg!
Mivel ezek elhagyásával jelentős mennyiségű fehérjétől fosztod meg a szervezetedet, mindenképp figyelj oda a fehérjepótlásra! Például a zöldségek közül kerüljenek rendszeresen a tányérodra magas növényi fehérjetartalommal bíró opciók is! (Ilyenek például a hüvelyesek.)

Ismerj meg minél több féle zöldséget és gyümölcsöt, hiszen sok olyan alternatív opció is létezik, amiről valószínűleg még nem is hallottál! Hidd el, szélesebb a paletta, mint gondolnád! Próbáld ki például a szójatejből készülő tofut vagy a búzasikérből előállított szejtánt is, mivel ezek a tápanyagtartalom szempontjából nézve is remek húspótlók, ráadásul a megfelelő fűszerezéssel szinte ugyanazt az ízélményt nyújtják!
A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek pótlására vitamin készítményeket is szedhetsz! Javasoljuk, hogy figyelj kiemelten a vas, a D-vitamin és az omega-3 zsírsav pótlására!

Ahogy minden étrend esetén, úgy itt is igaz, hogy a változatosság kulcsfontosságú: az egysíkúan összeállított étrend nemcsak unalmassá válik, de a szervezet hiányállapotait is előidézheti!
Kísérletezz bátran, és ne feledd: nem kell azonnal tökéletesen átállnod egy új étrendre, elég ha kis, de határozott lépésekben haladsz előre napról napra!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.