Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Június 03. 07:18, szerda | Belföld
Forrás: MTI - fotó:hirado.hu

Varga Mihály: növelni kell a vállalati hitelállományt a bankoknál

Varga Mihály: növelni kell a vállalati hitelállományt a bankoknál

A vállalati hitelállomány növelésére van szükség a bankoknál azért, hogy több beruházás valósuljon meg és több munkahely jöjjön létre - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedd este az M1 aktuális csatornán.

A miniszter hozzátette: a kormány adókedvezménnyel szeretné ösztönözni a bankokat a hitelezési aktivitás növelésére, 2016-ban összesen 10 milliárd forintot igényelhetnek vissza a vállalati hitelállományukat növelő bankok.

Varga Mihály szerint a jegybanki alapkamat szintje a gazdaság állapotát, az inflációs várakozásokat nézve a kedden megjelent londoni elemzésekkel egyetértve, 1,3-1,2 százalékig is csökkenhet.

A monetáris tanács a legutóbbi kamatcsökkentéssel jó döntést hozott, további csökkentésnek is van tere - mondta.

Az egészségügyi fejlesztésekre az elmúlt években több mint 300 milliárd forintot fordított a kormány hazai és uniós forrásokból. Olyan finanszírozásra kell hosszú távon átállni a szektorban, amely az ellátás nagyságát a gazdaság lehetőségeihez igazítja - hangsúlyozta Varga Mihály. Leszögezte: a fejlesztések folytatódnak, a bérrendezés elindul, jövőre 15,3 milliárd forinttal többet fordítanak egészségügyi dolgozók ellátására.

Varga Mihály szerint a 2016-os költségvetéshez benyújtott ellenzéki javaslatok több száz milliárd forint bevételkieséshez vezetnének.

A személyi jövedelemadó 16-ról 15 százalékra csökkentésével több mint 4 millió ember érezheti, hogy több marad nála, javul az életminősége - mondta.

Kitért arra, hogy az elmúlt hónapokban két nagy hitelminősítő is stabilra változtatta Magyarország kilátásait.

Magyarország felminősítése többletkeresletet támaszthat az állampapírok iránt - tette hozzá.

A gazdasági tárca vezetője szerint az ország adósságfinanszírozása évről évre könnyebb, a GDP-hez viszonyított államadósság tavaly 76,9 százalékra csökkent. Jövőre a tárca számításai szerint az ideinél 72-75 milliárd forinttal kevesebbet kell adósság megújítására költeni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során