Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Augusztus 26. 07:21, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Változásokkal kezdődik a tanév - lesz tankönyv

Változásokkal kezdődik a tanév - lesz tankönyv

Az óvodák kivételével valamennyi oktatási intézmény fenntartói jogát átvenné az állam. Az oktatási államtitkár szerint az intézményvezetők kinevezésében is az államé lesz a döntő szó, az egyházi iskolák esetében is.

Az óvodák kivételével valamennyi oktatási intézmény fenntartását átveszi az állam, várhatóan 2013-tól - mondta az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa közlése szerint az önkormányzati törvény tervezetével párhuzamosan tárgyalja a kormány a közoktatási, valamint a felsőoktatási törvényt is.

Az önkormányzati iskoláknál az államtitkár elmondása szerint lehetőség lesz arra, hogy a helyhatóság vállalja intézménye fenntartását - az állam ebben az esetben a pedagógusok béreit fizeti. Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: az iskolákkal együtt az önkormányzatok oktatásban felhalmozott adósságának állami átvételéről egyedileg döntenek majd. „Vélhetőleg ez úgy fog történni, mint a felsőoktatásban, hogy egyenként tárgyalnak le minden olyan PPP-s beruházást, amely komolyan eladósította az egyetemet. Az előzményeket, az okokat, a körülményeket, a lehetőségeket vizsgálva fog az állam döntést hozni” – mondta az oktatási államtitkár.

Lesz tankönyv

Minden diáknak lesz tankönyve, és minden intézményben rendben el tudják kezdeni a tanévet Pest megyében - jelentette ki a megyei közgyűlés elnöke. Szűcs Lajos a megyei tanévnyitó konferencián azonban arról nem beszélt, hogy már megegyezett-e az önkormányzat a tankönyvterjesztőkkel a mintegy 50 millió forintos tartozásról. A közgyűlés elnöke hangsúlyozta: idén a 8 és fél milliárdos oktatási költségvetésből az állam alig 6 milliárdot fedez Pest megyében.

Szűcs Lajos szerint ha az oktatási intézményeket átveszi az állam, azzal az egyenlőtlenségek is csökkenni fognak. „Azokat a különbségeket, amiket most lehet tapasztalni az oktatásban, meg lehet szüntetni. Nagyon furcsa helyzet, hogy itt nálunk, Pest megyében az osztályok »fullon« járnak. Tehát magasabb osztály- és csoportlétszámmal dolgoznak, mint az országban máshol. Ezeket a különbségeket ki lehet majd egyenlíteni, és talán a feladatfinanszírozás – amit ajánlottunk, sőt 10 éve bevezettünk a megyei önkormányzatnál ezzel – jó példával tudunk majd segíteni az országos helyzeten is” – nyilatkozta a Pest Megyei Közgyűlés elnöke.

Kevesebb a diák is

Kevesebb diák és kevesebb pedagógus kezdi meg az idei tanévet. A jövő héten 1 millió 300 ezer diáknak csengetnek be, ami 26 ezerrel kevesebb az előző évinél. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium becslése szerint ezzel párhuzamosan 2.200 fővel csökken a pedagógusok létszáma. A nemzeti tanévnyitót idén Lipóton rendezik, ahol egy korábban bezárt kisiskola nyit újra vasárnap délután. (da)

hírTV

Címkék: tanév

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt