Városlista
2023. december 7, csütörtök - Ambrus

Hírek

2011. Augusztus 11. 07:45, csütörtök | Sport
Forrás: Nemzeti Sport Online

Vajda Attila lebetegedett, orvost kellett hívni hozzá

Vajda Attila lebetegedett, orvost kellett hívni hozzá

Tizenöt férfi és két női magyar kenus száll vízre augusztus 17. és 21. között a szegedi MOL kajak-kenu világbajnokságon. Az olimpiai bajnok Vajda Attila sajnos betegséggel küzd.

Vasárnap még arról szóltak a hírek, hogy a magyar válogatott mindegyik tagja egészségesen készül az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra. Sajnos azóta változott a helyzet, Vajda Attila ugyanis megbetegedett. Peking olimpiai bajnoka tavaly Poznanban őrülten kiélezett verseny végén ezüstérmet szerzett – az üzbégek kétszeres világbajnoka, Vadim Menkov 20 centi előnnyel ért elsőként célba –, az idén pedig nagyon szeretne hazai közönség előtt világbajnoki aranyérmet nyerni.

Vajda Attila ezúttal nem is bízná a döntést a C-1 1000 méter utolsó pillanataira, éppen ezért edzőjével, Vécsi Viktorral a világbajnokságot megelőző utolsó hetekben nagy hangsúlyt fektetett a taktikára, no és a gyorsító munkára.

„Ha a formámat vesszük, aránylag jól vagyok, és elégedett is lehetnék az edzéseredményekkel. Ami baj, hogy kedden megfáztam, fáj a tüdőm, köhögök, most várom az orvost, aki ad valami injekciót, hogy a vb-rajtra rendbe jöjjek. Nem vagyok feldobva, így nem is beszélnék arról, hogy mit várok magamtól a világbajnokságon. Egyszerűen csak szeretnék meggyógyulni, pillanatnyilag most ez is elég nagy feladatnak tűnik" – nyilatkozta Vajda Attila a szeged2011.hu oldalnak.

Nézzük, mire lehet képes a világbajnokság többi magyar kenusa!

A másik két olimpiai számban szenzációs lenne az éremszerzés, így elsősorban a kvóta bezsebelésén van a fő hangsúly. A C-1 200 méteren induló Bozsik Attilának, valamint a C-2 1000 méteren szereplő Széles Gábor, Nagy Péter kettősnek is a legjobb hét között kell zárni, ha londoni helyre pályáznak. C-1 200 méteren öt, míg C-2 1000 méteren négy előfutamot rendeznek, vagyis mindkét számban meglehetősen nagy létszámúnak mondható a mezőny.

„Ez az évem egészen jól alakul, így bizakodó vagyok, ráadásul az elmúlt hetekben sikerült jó pályákat mennem, így reménykedem, hogy meglesz a kvóta – mondta Bozsik Attila. – Egy ideje már Szegeden edzünk Lantos Ádámmal és egy kajakos sráccal, Boros Zoltánnal, aki segít a felkészülésben. Szokjuk a pályát, de a versenyláz még nem kapott el. Talán majd jövő héten, akkor beindul a para..."

A nem olimpiai számok közül C-1 500 méteren egy újonc, a még ifjúsági korú Korisánszky Dávid képviseli a színeinket, párosban bátyja, Korisánszky Péter, valamint a kétszeres olimpiai bronzérmes Kozmann György térdel össze. Utóbbi versenyző majd kétéves kihagyás után tért vissza, s szerzett magának helyet a világbajnoki csapatban.

„Egyelőre nem érzem a világbajnokság hangulatát, hiszen szinte az utolsó pillanatig Csepelen készültünk – mondta Kozmann György. – A párosbeli társammal, Korisánszky Péterrel csaknem egy hónapja edzünk együtt, és ez idő alatt technikailag jól összecsiszolódtunk, most már csak mentálisan kell a versenyre ráhangolódnunk. Hogy mire számítunk a világbajnokságon? Szerintem a második helytől a kilencedikig bárhol végezhetünk, ez az ötszáz méter annyira rövid, hogy egyetlen hiba is megpecsételheti a sorsunkat. Igyekszünk tökéletes futamokat produkálni."

C-4 1000 méteren a belgrádi Európa-bajnokságon Tóth Mártonnal és Mike Róberttel aranyérmet szerző Sáfrán testvérek ezúttal két fiatal versenyzővel, Németh Szabolccsal és Vasbányai Henrikkel szállnak harcba az érmekért, míg 5000 méteren a szerb fővárosban ötödik helyen záró Varga Dávid küzd meg a világ legjobbjaival.

A sprintszámokban az egyesben rajtoló Bozsik Attila mellett párosban a Horváth Gábor, Foltán László kettős áll rajthoz. Nem mellesleg ők hárman adják a 4x200 méteres váltó alapját, melléjük a szintén világbajnoki újonc, Lantos Ádám szerzett helyet a csapatban. Két évvel ezelőtt ez a trió Vajda Attilával kiegészülve lett világbajnoki ezüstérmes, az idén azonban kőkeményen meg kell küzdeni a dobogóra kerülésért, ám a versenyzők szerint van reális esély az éremszerzésre.

A női kenus mezőny egyelőre nagyon ismeretlen terület mindenki számára, de nagy bravúr lenne, ha Takács Kincső egyesben, vagy Baravics Gyöngyvérrel párosban dobogóra tudna állni ezen a világbajnokságon.

Címkék: kajak-kenu

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 06. 21:29, szerda | Sport

Költözik a TRACKWOOD

Na persze nem kell megijedni!

2023. December 05. 13:01, kedd | Sport

Kerkez Milos 19. az idei Golden Boy-listán

Kerkez Milos, a Bournemouth magyar válogatott játékosa a 19. helyen végzett a legjobb 21 éven aluli, Európában játszó labdarúgókat értékelő 2023-as Golden Boy-listán.

2023. December 04. 06:00, hétfő | Sport

Labdarúgó NB I - A Mezőkövesdet sem tudta legyőzni a címvédő

A Ferencváros kisebb meglepetésre hazai pályán gól nélküli döntetlent ért el a Mezőkövesd ellen a labdarúgó OTP Bank Liga 15. fordulójának vasárnap esti zárómérkőzésén.