Városlista
2022. december 10, szombat - Judit

Hírek

2020. November 17. 09:10, kedd | Helyi
Forrás: police

Vadszezon - nincs vége, a java még csak most jön!

Vadszezon - nincs vége, a java még csak most jön!

A Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság továbbra is óvatos járművezetésre figyelmezteti a közúton közlekedőket.

Az elmúlt hónapokban a balesetek megelőzése érdekében több alkalommal kértük a gépjárművel közlekedőket körültekintő vezetésre az őzek, majd a szarvasok párzási időszaka miatt. Azonban a java még csak az előttünk álló időszakban jön.

A késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakot a vadelütésekből származó balesetek „szezonjának” is tekinthetjük.

A vadállomány ugyanis az őszi-téli időszakra jellemző hosszabb éjszakák miatt némileg biztonságosabban mozoghat, de az élelemszerzés és a párzási időszak miatt is több állat haladhat át az utakon. Közlekedésbiztonsági szempontból komoly veszélyt jelentenek, hiszen erdők, mezők és termőföldek mellett különösen szürkületkor és az esti, éjszakai órákban nőhet meg számuk. A járművek vezetői, ha nem számítanak a vadállatok hirtelen megjelenésére az utakon akár komoly balesetek részesei is lehetnek.

A járművezetők tehát ebben az időszakban jobb, ha nem megszokásból, hanem körültekintően, nagyobb figyelemmel és mérsékelt sebességgel közlekednek.

Különösen számolni kell a vadállatok megjelenésére azokon az útszakaszokon, melyeket veszélyt jelző táblával jelölnek meg. Ezeket a táblákat ugyanis a közút kezelője a vadásztársaságokkal, vadgazdálkodási szakemberekkel egyeztetett útszakaszokon helyez el, ahol a vadak megjelenésének az átlagosnál is nagyobb a valószínűsége. Ilyen jelzőtábláknál – bár sebességkorlátozáshoz nincs kötve – érdemes lassabban, körültekintőbben közlekedni.

Fontos tudni, hogy ebben az időszakban a különféle riasztók sem nyújtanak tökéletes biztonságot. Ezért azt tanácsoljuk, hogy a vadriasztó eszközök használata mellett is a körültekintő és óvatos vezetés mellett döntsenek!

Mindenkinek balesetmentes közlekedést kíván a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság!

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 09. 14:22, péntek | Helyi

Nav: ügyfélfogadási rend változás

2022. December 09. 10:53, péntek | Helyi

Sapka, sál, és téligumi

Kérjük, fogadják meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának ajánlásait a téli közlekedéssel kapcsolatosan.

2022. December 09. 10:50, péntek | Helyi

Újabb embercsempész rendőrkézen

A Nógrád megyei rendőrök egy cseh állampolgárt vettek őrizetbe.

2022. December 09. 10:45, péntek | Helyi

Ügyészek a pályaorientációs napon

Két ügyész is részt vett a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnáziumban megrendezett pályaválasztási napon, melynek célja az volt, hogy az iskolaválasztás előtt álló tanulók minél több szakterületet megismerhessenek.