Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2020. November 17. 09:10, kedd | Helyi
Forrás: police

Vadszezon - nincs vége, a java még csak most jön!

Vadszezon - nincs vége, a java még csak most jön!

A Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság továbbra is óvatos járművezetésre figyelmezteti a közúton közlekedőket.

Az elmúlt hónapokban a balesetek megelőzése érdekében több alkalommal kértük a gépjárművel közlekedőket körültekintő vezetésre az őzek, majd a szarvasok párzási időszaka miatt. Azonban a java még csak az előttünk álló időszakban jön.

A késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakot a vadelütésekből származó balesetek „szezonjának” is tekinthetjük.

A vadállomány ugyanis az őszi-téli időszakra jellemző hosszabb éjszakák miatt némileg biztonságosabban mozoghat, de az élelemszerzés és a párzási időszak miatt is több állat haladhat át az utakon. Közlekedésbiztonsági szempontból komoly veszélyt jelentenek, hiszen erdők, mezők és termőföldek mellett különösen szürkületkor és az esti, éjszakai órákban nőhet meg számuk. A járművek vezetői, ha nem számítanak a vadállatok hirtelen megjelenésére az utakon akár komoly balesetek részesei is lehetnek.

A járművezetők tehát ebben az időszakban jobb, ha nem megszokásból, hanem körültekintően, nagyobb figyelemmel és mérsékelt sebességgel közlekednek.

Különösen számolni kell a vadállatok megjelenésére azokon az útszakaszokon, melyeket veszélyt jelző táblával jelölnek meg. Ezeket a táblákat ugyanis a közút kezelője a vadásztársaságokkal, vadgazdálkodási szakemberekkel egyeztetett útszakaszokon helyez el, ahol a vadak megjelenésének az átlagosnál is nagyobb a valószínűsége. Ilyen jelzőtábláknál – bár sebességkorlátozáshoz nincs kötve – érdemes lassabban, körültekintőbben közlekedni.

Fontos tudni, hogy ebben az időszakban a különféle riasztók sem nyújtanak tökéletes biztonságot. Ezért azt tanácsoljuk, hogy a vadriasztó eszközök használata mellett is a körültekintő és óvatos vezetés mellett döntsenek!

Mindenkinek balesetmentes közlekedést kíván a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 17:12, hétfő | Helyi

A legszerencsésebb repülőgépbaleset

41 éve,1983. 07. 23-án történt, a legszerencsésebbnek tartott repülőgépbaleset. Egy nagy utasszállító gép kényszerleszállást hajtott végre egy nézőkkel zsúfolt autóverseny helyszínén.

2024. Július 22. 08:15, hétfő | Helyi

Visszatér a meleg nyári idő.

Sok napsütés várható, a gomolyfelhőkből elszórtan nyugaton és helyenként a Duna-Tisza közén fordulhat elő zápor, zivatar.

2024. Július 22. 06:12, hétfő | Helyi

Móra Ferenc

Móra Ferenc könyveit jó olvasni: az olvasó gyönyörködik, néha együtt izgul a hősökkel, közben mosolyog, bár érzi, hogy tragédiákról van szó. Az olvasó szívébe zárja az írót.

2024. Július 21. 08:50, vasárnap | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.