Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2012. December 13. 07:30, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd

Vadászati és erdészeti klaszter a határon átnyúló fenntartható fejlődés elősegítésére

Vadászati és erdészeti  klaszter a határon átnyúló fenntartható fejlődés elősegítésére

December 12-én Szécsényben, a Kubinyi Ferenc Múzeumban került sor a „Vadászati és erdészeti klaszter a határon átnyúló fenntartható fejlődés elősegítésére“ elnevezésű program nyitó konferenciájára.

A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló projekt munkálatai már idén februárban megkezdődtek és két éven át tartanak.

A projekt vezető partnere az Ipoly Erdő Zrt., amely magyar és szlovák partnereivel közösen hozza létre az új, üzleti-tanácsadói és információs szolgáltatást nyújtó klasztert. A program további kiemelt célja az erdészettel, vadászattal és turisztikával foglalkozó vállalkozások üzleti környezetének javítása, az információs környezet és a határon átnyúló üzleti kapcsolatok fejlesztése.

A szécsényi konferencián előadások hangzottak el a határon átnyúló programok 2014 és 2020 közötti várható alakulásáról, valamint a klaszterek működésének jelentőségéről is.

A „Vadászati és erdészeti és klaszter a határon átnyúló fenntartható fejlődés elősegítésére“ elnevezésű projektet Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója és Pintér Zoltán, szakmai projektmenedzser mutatta be a jelenlévőknek.

A tanácskozáson elhangzott: az alakuló klaszter mintegy 300 tagot tömörítene, akik magán és állami erdészeti gazdálkodók, erdőbirtokosságok, vadásztársaságok, vadgazdálkodók, erdészeti és vadászati termékeket előállítók és ezekkel kereskedők, vadászati szálláshelyet kínáló, illetve általános turisztikai szolgáltatást nyújtó panziók és erdei iskolák.

A projekt bemutatásakor az előadók kiemelték: a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara honlapján a tagok hozzáférnek majd a klaszter adatbázisához, megismerhetik partnereik elérhetőségét, tevékenységét, szabad kapacitását. Ez lehetővé teszi a tagok közötti aktív gazdasági együttműködést, erőforrásaik jobb kihasználását. A pályázat keretében a klaszter tagjai számára marketing tanulmányok készülnek 3 témakörben, magyar-szlovák nyelven a biomassza, mint megújuló energiahordozó erdészeti termék, a vadászat, vadgazdálkodás és az ökoturisztika témaköreiben. Ezek felhasználása új együttműködési formákat, lehetőségeket és piacokat teremt a fenntartható fejlesztések elősegítésére.

Valamennyi információs anyag felkerül a honlapjukra, de a program összes információs anyagát nyomtatott formában is elkészítik. A pályázat partnerei a pályázatban foglaltak végrehajtása során kiemelt figyelmet fordítanak a nyilvánosság biztosítására, a folyamatos tájékoztatásra és arra, hogy a pályázat eredményei mindenki számára elérhetővé váljanak.

Címkék: klaszter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Helyi

A TikTok fellép a mesterséges intelligencia ellen

A TikTok mostanra az egyik legnagyobb közösségi felületté vált és napi szinten százmilliók használják. Egyre több rajta az olyan tartalom, amelyet mesterséges intelligencia segítségével állítanak elő

2024. Május 20. 08:00, hétfő | Helyi

Folytatódik a zivataros-napos idő.

Eleinte helyenként, majd délutántól egyre több helyen kell számítani esőre, záporra, zivatarra, amelyeket felhőszakadás, jégeső kísérhet.

2024. Május 19. 12:30, vasárnap | Helyi

Hajóbaleset Verőcénél - OMSZ: fej- és kulcscsontsérülést szenvedett a balesetet túlélő férfi.

Kisgéphajó ütközött egy szállodahajóval szombat éjjel a Dunán, Verőce közelében, a balesetben ketten meghaltak, öt embert jelenleg is keresnek - közölte az M1 Híradója vasárnap délelőtt.

2024. Május 19. 09:29, vasárnap | Helyi

Nyitott szertárkapuk!

Május 26-án, vasárnap ismét kinyílnak a tűzoltólaktanyák szertárkapui, hogy gyereknap alkalmából feledhetetlen élményt nyújtsanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.