Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Október 02. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Univerzális influenza elleni védőoltást fejlesztettek ki

Univerzális influenza elleni védőoltást fejlesztettek ki

A tudósok jelentős előrelépést tettek egy olyan vakcina kifejlesztése felé, amely az influenza bármely formája ellen védene - írja a BBC. Mivel az influenza törzsei folyamatosan, szezonálisan is változóak, így a kifejlesztett oltóanyagok hamar használhatatlanná válnak és minden évben újak kidolgozása válik szükségessé. A mostani felfedezés megoldaná ezt a problémát.

A szezonális influenza évente 250-500 ezer embert öl meg, ráadásul az újabb és újabb járványok mindig képesek meglepni az orvosokat, ezért a felfedezés hatalmas előrelépést jelent. Azonban a belső része valamennyi influenzatörzsnek azonos, ezért a kutatók úgy vélik, hogy a vírus belsejének megcélzásával kidolgozhatnak egy univerzális vakcinát, amely a lényegénél fogva pusztítja el valamennyi influenzát.

Az immunrendszer egy meghatározó része, a T-sejt képes lehet felismerni ezt a kulcsfontosságú anyagot. Ennek felderítésére a kutatók a 2009-es sertésinfluenzával kapcsolatban kialakult hipotézist alkalmazták. Ez ugyanis elméletileg egy teljesen új vírustörzset jelentett volna az immunrendszer számára, de annak belsejével már találkozott a szervezet korábbi vírusok révén.

A kutatócsapat mintegy 342 résztvevőn tesztelte a T-sejtek számát a járvány kezdetekor. Kimutatták, hogyha valakinél minél magasabb volt a T-sejtek száma, annál enyhébbek voltak a tünetei.

A hagyományos vakcinától a felfedezés tükrében így eltérne az új típusú vakcina, mert arra ösztönözné az immunrendszert, hogy ellenanyagot állítson elő a behatoló vírus elpusztítására, és tartós védelmet nyújtson a betegség ellen. Bár a kutatók megjegyzik, ez jóval bonyolultabb eljárás, mint egy antitest-vakcina kifejlesztése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során