Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Szeptember 05. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti:

Uniós találkozót akar a kettős élelmiszer-minőség ügyében Csehország és Szlovákia

Uniós találkozót akar a kettős élelmiszer-minőség ügyében Csehország és Szlovákia

Csehország és Szlovákia találkozót indítványoz a kettős élelmiszer-minőség ügyében az Európai Unió, illetve a kérdésben érintett tagállamok vezető politikusainak részvételével

- jelentette be Robert Fico szlovák miniszterelnök hétfőn a csehországi Lednicében a szlovák és a cseh kormány együttes ülése után.

A találkozót várhatóan idén októberben tartják Pozsonyban - írta a szlovák kormányfőre hivatkozva a CTK cseh hírügynökség. A tervezett találkozóról Robert Fico és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök azt mondta: azon Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke és a kettős élelmiszer-minőség gyakorlata által érintett országok vezetői mellett utóbbiak szakpolitikusai és a témában illetékes uniós biztosok vennének részt.

Robert Fico, aki az együttes kormányülést követően kemény fellépést ígért az ügyben, hangsúlyozta: komoly politikai problémáról van szó, hiszen a kettős élelmiszer-minőség gyakorlata olyan hátrányos megkülönböztetés, amely másodrangúvá teszi az uniós állampolgárok egy részét. "Ez egyszerűen nem mehet így tovább, ez sértés" - szögezte le Robert Fico.

Bohuslav Sobotka a korábbiakhoz képest most derűlátóbbnak mondta magát, s kijelentette, arra számít, hogy az októberi találkozón közelebb kerülhetnek a probléma megoldásához, illetve ott az EB teret kap arra, hogy konkrét megoldásokkal álljon elő.

A szlovák agrártárca egy vizsgálat eredményére hivatkozva februárban közölte, hogy egyes multinacionális vállalatok termékeinek jelentős része alacsonyabb minőségű a kelet-közép-európai uniós tagállamok piacain, mint azoké, amelyeket ezek a cégek ugyanolyan márkanév alatt a nyugat-európai piacokon értékesítenek. A téma később - a visegrádi négyek (Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország) kormányfőinek márciusi varsói csúcstalálkozóján - is terítékre került. A szlovák kormányfő akkor a helyzet sürgős kivizsgálására szólította fel az Európai Unió illetékes hatóságait, majd miután érdemi előrelépés az ügyben nem történt, júliusban azt ígérte: ha az EB őszig nem lép az ügyben, akkor Szlovákia nyomásgyakorlásként ideiglenes egyoldalú intézkedéseket hoz, például csak hazai termékeket enged majd a közétkeztetésbe.

A hétfői együttes cseh-szlovák kormányülés kezdetén Robert Fico beszélt a visegrádi négyek keretén belüli együttműködésről is. Ezt rendkívül fontosnak nevezte, s elutasította azt a felvetést, hogy a regionális szövetséget megszűnés fenyegetné. "Ez (az együttműködés) azonban nem gátolhatja országainkat abban, hogy a V4 mellett egyidejűleg saját stratégiai utakat építsünk Németországgal és Franciaországgal" - idézte szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A szlovák kormányfő szeretné, ha az EU leendő - várhatóan az euróövezet körül formálódó - magjáról szóló tárgyalásokon megfigyelőként Csehország is részt venne. Fico hozzátette: támogatja, hogy minden tagország, így Csehország is, amely ennek a "szűkebb klubnak" a tagja kíván lenni, részt vehessen az arról hozandó döntésekben, ezért üdvözli azt a cseh felvetést is, amely szerint megfigyelői státuszt kellene adni azoknak a közös európai fizetőeszközt nem használó tagországoknak, amelyek részt akarnak venni az euróövezet tagjainak találkozóin.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése