Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Újra megnyílt a parádi Palócház

Újra megnyílt a parádi Palócház

Hét év kényszerű szünet után pénteken újra megnyílt a Palócföld déli részének központi településén, a Heves megyei Parádon a Palócház.

A népi kultúrát bemutató, múzeumként is működő épületet 2006-ban kellett bezárni, miután megrongálódott egy viharban. Most a Nemzeti Kulturális Alap 7 millió forintos pályázati támogatásával lehetősége nyílt a Heves Megyei Dobó István Vármúzeumnak a 18. századi épület renoválásra.
Mint azt Berecz Mátyás, a múzeum megbízott vezetője az ünnepségen elmondta: a ház az 1960-as években a megyei múzeumi szervezet által végzett kutatómunkának köszönheti a fennmaradását. Akkor ugyanis mintegy 400 népi építészeti emléket tártak fel megyeszerte és az épületekből helytörténeti múzeumokat, tájházakat alakítottak ki. Az eredeti tapasztott technikával felújított parádi Palócház különösen érdekes, hiszem a hagyományos palóc népi építészet utolsó fennmaradt emléke a régióban.
Berecz Mátyás arról is szólt, hogy a múzeum fenntartója a parádi önkormányzat, a Vármúzeum csupán a szakmai felügyeletet látja el.
Mudriczki József, a 2100 lakosú mátrai község független polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a település lakói számára fontos a hagyományok megőrzése, ápolása. Ezt jelzi, hogy négy múzeum és több hagyományőrző csoport is működik a községben, emellett évről évre megrendezik a Palóc napokat, amely messze földről a községbe vonzza a látogatókat.
A most átadott múzeum hiánypótló, hiszen nélküle nem tudták bemutatni a településre látogatóknak a palóc népi építészet hagyományait - tette hozzá a polgármester. A hagyományos bútorokkal berendezett tájház szezonálisan látogatható, vagyis télen zárva tart.
A néprajzi Palócföld elsősorban Heves és a történelmi Nógrád megyékre terjed ki, jelentős része a mai Szlovákiában található.

Címkék: Parád

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 20:00, péntek | Helyi

Speedmarathon!!!

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata.

2024. Április 19. 19:52, péntek | Helyi

A KDNP Nógrád vármegyei választmányának ülése

A Kereszténydemokrata Néppárt Salgótarjáni Alapszervezete látta vendégül a párt vármegyei választmányát csütörtökön délután a Szent József -plébánia Réz Marián termében.

2024. Április 19. 10:26, péntek | Helyi

Rendőrautóban érkezett a meglepetés.

Munkatársaink adományoztak a rászoruló családoknak Salgótarjánban, és a járás településein.

2024. Április 19. 08:51, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat az egész napos sebességmérő akció helyszíneire.

Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart a rendőrség április 19-én reggel 6 órától, a helyszínekre bárki tehet javaslatot.