Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. December 03. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újra feljelenti Horváth Andrást a NAV

Újra feljelenti Horváth Andrást a NAV

Jogosulatlan adatkezelésre hivatkozva jelenti fel a Nemzeti Adó-és Vámhivatal egykori kockázatelemzőjét, Horváth Andrást. Az adóhatóság közlése szerint jogosulatlan adatlekérésekre bukkantak Horváth aktáinak vizsgálatakor - az ezermilliárdos sikkasztásokról beszámoló volt alkalmazott viszont állítja, minden dokumentumot felettesei jóváhagyásával vizsgált.

'A Horváth András lemondásához kapcsolódó hivatali eljárás során, így a számítógépes munkaállomásán található adatok, valamint a szekrényében fellelt iratanyag átvizsgálásakor – melynek tételes átadását Horváth András írásban megtagadta – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal célhoz nem kötődő jogosulatlan adatlekérdezéseket tárt fel. Mindezen túl a volt munkatárs saját bevallása szerint adótitkokat tartalmazó adatokat juttatott ki a hivatalból és birtokol jelenleg is.'– olvasható a NAV hétfői közleményében.

A munkáltatói jogkör gyakorlója azonnali belső vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy milyen tényezők tették lehetővé a jogosulatlan adatlekérdezésből származó iratok felhalmozását és az adótitkokat tartalmazó dokumentumok kivitelét. Amennyiben a vizsgálat vezetői mulasztást is megállapít, úgy fegyelmi eljárás keretében folytatódik a felelősség mértékének meghatározása - mutat rá az adóhatóság.

'Horváth András jogosultságaival súlyosan visszaélve számos gazdasági társaságról és magánszemélyről olyan nem célhoz kötött adatkezeléseket végzett, melyek egyáltalán nem kapcsolódtak a feladataihoz. (...) Az adótitkok védelme érdekében a munkáltatói jogkör gyakorlója hivatali visszaélés és jogosulatlan adatkezelés gyanúja miatt feljelentést tesz volt ügyintézője ellen' - olvasható a kommünikében. Korábban Horváth ugyanakkor állítja, minden dokumentumot felettesei tudtával és jóváhagyásával kezelt.


A NAV-botrány akkor robbant ki, amikor Horváth több portálnak is nyilatkozva állította: az adóhatóság szemet huny a nagyadózók sikkasztásai felett, s emiatt akár 1000-1700 milliárdos kár is érheti a gazdaságot. A NAV két napos cáfolattal és két napos belső vizsgálattal reagált a vádakra - utóbbi végén közlésük szerint mindent rendben találtak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: