Városlista
2022. november 28, hétfő - Stefánia

Hírek

2022. Július 08. 13:46, péntek | Helyi
Forrás: police

Újabb unokázós csaló került rendőrkézre

Újabb unokázós csaló került rendőrkézre

A bátonyterenyei nyomozók egy 37 éves szlovák állampolgárságú férfit vettek őrizetbe.

Egy idős nőt 2022. július 2-án a kora délutáni órákban lakhelyén a vezetékes telefonszámán felhívott egy ismeretlen személy és 10-15 millió forintot követelt azzal az indokkal, hogy a nő unokáját letartóztatták és a szabadítására pénzre van szükség. A sértett közölte, hogy ennyi pénze nincs, ekkor a telefonáló azt mondta neki, hogy szedjen össze annyi pénzt amennyit tud beleértve az aranyékszereit is. Miközben az idős nő folyamatos telefonbeszélgetésben volt a hívóval a gyanúsított egy szlovák hatósági jelzésű személygépkocsival a sértett lakcíméhez érkezett. A szlovák állampolgárságú férfi részére a sértett átadott 50.000 forint készpénzt, valamint egy táskát, amelyben tisztálkodószereken kívül 1.550.000 forint volt elhelyezve, ezt követően a 37 éves férfi a helyszínről eltávozott.

Megállapítást nyert továbbá, hogy ugyanez a szlovák férfi a szlovák hatósági jelzésű, taxi feliratú gépjárművel megjelent július 7-én a reggeli órákban egy másik sértett lakcímén, akitől társa előzőleg telefonon ugyanazzal az ürüggyel több millió forint készpénzt kért. A sértett egy táskát adott át a 37 éves férfi részére, amelyben a tisztálkodószereken kívül 1.000.000 forint készpénz volt.

A Bátonyterenyei Rendőrkapitányság munkatársai július 7-én Bátonyterenye külterületén elfogták és előállították a bűncselekmények elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 37 éves szlovák állampolgárságú férfit. A hatóság tagjai a férfi által vezetett szlovák hatósági jelzésű taxiban a sértett által átadott táskát és a készpénzt is megtalálták, amit lefoglaltak a bűncselekmény elkövetéséhez használt járművel együtt. A nyomozók csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, majd őrizetbe vették a 37 éves szlovák állampolgárt és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az úgynevezett ”unokázós” csalások közös jellemzője, hogy a bűnözők telefonon hívnak fel idős embereket. A csaló a kiszemelt áldozat hozzátartozójának (unokájának, gyermekének) adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az unoka (gyermek) valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett vagy tartozása van), és sürgősen pénzre van szüksége. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka, akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért.

A rendőrség tanácsai arra az esetre, ha valaki ilyen hívást kap:

  • Járjon utána, hogy valóban baj van-e:Tegye le a telefont, majd hívja vissza hozzátartozóját!
  • Tegyen fel ellenőrző kérdéseket:„Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”
  • Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni!
  • Hivatalos személy nem kér pénzt:se rendőr, se mentő, se tűzoltó.
  • Ne adja meg adatait ismeretleneknek!
  • Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívó számot!

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 28. 08:31, hétfő | Helyi

Fiatal sofőrök az utakon

Nagyon sokan már 17-18 évesen beiratkoznak „B” járműkategóriás tanfolyamra, hogy minél hamarabb megszerezhessék személygépkocsi vezetésére jogosító vezetői engedélyüket és így az önállósodás és felnőtté válás útjára lépj

2022. November 28. 08:25, hétfő | Helyi

Két bűncselekmény, három elkövető

A salgótarjáni rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki a 20 éves férfit és két társát.

2022. November 28. 08:20, hétfő | Helyi

Legyen óvatos az online bankolással

Kérjük, fogadják meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait a netbank használatára vonatkozóan.

2022. November 28. 08:15, hétfő | Helyi

Ők a Virtuózok V4+ idei évadának versenyzői

Új zenészpalánták, visszatérő ismerősök, nagy érzelmek, óriási tehetségek és egy határokon átívelő nemzetközi produkció várta a nézőket a Virtuózok V4+ hazai válogató adásában.