Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Január 06. 07:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Újabb szigorításokat vezethetnek be az omikron miatt Horvátországban

Újabb szigorításokat vezethetnek be az omikron miatt Horvátországban

A koronavírus omikron variánsa már két nappal az első tünetek megjelenése előtt fertőz, ami miatt gyorsan terjed, és ezért nagyon fontos az alapvető védekezési intézkedések betartása

- mondta Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet szerdai ülésén, utalva arra, hogy az omikron megjelenése miatt újabb szigorításokat vezethetnek be.

A válságstáb megvizsgálja, milyen intézkedéseket léptethetnek érvénybe, és a következő napokban a hatóságok meghozzák a megfelelő döntéseket - jelezte a kormányfő.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában rekordszámú, 8587 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 32-en hunytak el. Kórházban 1841 beteget ápolnak, közülük 230-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 263 058-an kaptak védőoltást, közülük 2 151 091-en már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 4068 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és hat beteg halt meg. Kórházban 542 beteget ápolnak, közülük 160-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 251 227-en kaptak védőoltást, közülük 1 191 874-en mindkét adagot felvették.

A ljubljanai egyetem Orvostudományi Karának legfrissebb előrejelzése szerint a járvány az omikron miatt terjed rohamosan, és február elején a napi új fertőzöttek száma elérheti a 9000-et. A megbetegedések ötven százalékát az új vírustörzs okozza. A szlovén kormány várhatóan a hét végéig dönt az újabb szigorításokról.

Horvátországban és Szlovéniában is arra számítottak a szakemberek, hogy az ötödik hullám január közepén indul el. Az ünnepi összejövetelek azonban felgyorsították a vírus terjedését, így az ötödik hullám összeért a negyedik hullám végével, és már a hónap elején ismét emelkedni kezdett a járványgörbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.