Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Október 16. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

Újabb önkormányzati adósságkonszolidáció jöhet

Újabb önkormányzati adósságkonszolidáció jöhet

Nem kizárt egy második körös önkormányzati adósságkonszolidáció − mondta a Napi Gazdaságnak Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Az adósságállomány teljes vagy részbeli átvállalása megtörtént, ennek ellenére szeptember végéig 1900 kérelem érkezett pótlólagos támogatásra.

Tállai András elmondta: ahhoz, hogy az új önkormányzati rendszerben a közszolgáltatások biztosítását ne nehezítse adósságtörlesztés, a kormány teljesen vagy részlegesen átvállalta ezeket a terheket. Ugyanakkor marad még az önkormányzatoknál olyan tartozásállomány, amelyre a konszolidáció nem terjedt ki, ezek tekintetében a kabinet nem zárja ki a további konszolidáció lehetőségét, de erről még nem született döntés.

Arra a kérdésre, hogy hány települést és mekkora összeget jelent az, hogy novemberre csúszik az önkormányzatok által benyújtott kérelmekre fizetendő pótlólagos támogatások folyósítása, Tállai András azt mondta, csúszásról nem beszélhetünk, a helyi önkormányzatok működőképessége megőrzését szolgáló kiegészítő támogatás igénylésére az önkormányzatoknak szeptember 30-áig volt lehetőségük.

Most is tart az államháztartási jogszabályok szerint a pályázatok felülvizsgálata, ennek keretében szükség esetén hiánypótlására is sor kerülhet, ezt követően továbbítjuk a pályázatokat a döntés-előkészítésért felelős minisztériumoknak. Minderre a 2013-as központi költségvetési törvény önkormányzati fejezeti tartalék előirányzata nyújt fedezetet. Jelenleg 18,6 milliárd forint áll rendelkezésre. A határidőig 1900 kérelem érkezett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: