Városlista
2020. november 27, péntek - Virgil

Hírek

2020. November 19. 10:28, csütörtök | Helyi
Forrás: NKIK

Újabb 19 nógrádi szakembert köszönthetünk a mesterek között

Újabb 19 nógrádi szakembert köszönthetünk a mesterek között

Az elmúlt napokban négy szakmában összesen 19 szakember tett sikeres mestervizsgát a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) szervezésében.

A járványhelyzetre tekintettel, a mindenkori előírásoknak megfelelően augusztusban kezdődött a felkészülés: a szakemberek elméleti és gyakorlati képzéseken vettek részt. A napokban a vizsgákkal zárult a folyamat, újabb 19 szakember birtokolja immáron a mester címet autószerelő, karosszéria lakatos, kozmetikus, gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat szerelő szakmákban.

Ebben az évben a szakképzés átalakulásával a mesterképzés is átalakult. A kurzus így már az új előírások szerint valósult meg, interaktív írásbeli és projektfeladatok keretében, portfolió készítésével.

Az NKIK a képzések kezdete, azaz 2002 óta 255 mesterlevelet adott át. Arról, hogy az újabb 19 nógrádi mester szakember mikor és milyen formában veheti majd át oklevelét, az NKIK a későbbiekben hoz döntést. A mesteravató ünnepség minden évben az iparkamara egyik legfőbb ünnepnapja, de jelenleg a járványhelyzettel kapcsolatos szigorítások nem teszik lehetővé az esemény megszervezését.

A mesterek ünnepélyes köszöntése több szempontból is kiemelten fontos pillanat. A szakterületükön hosszú ideje sikeresen tevékenykedő mesterek jellemzően a helyi gazdaság támaszai. Dolgozzanak akár egy középvállalkozás alkalmazottjaként, akár vállalkozóként, tudásuk, tapasztalatuk és elhivatottságuk jelentős érték. A mesteri címek birtokosai ugyanakkor a jövő nemzedékek képzésében is kiemelt szereppel bírnak. Ezek a szakemberek ugyanis deklarálják, hogy bekapcsolódnak a tanulóképzésbe, megszerzett tudásukat pedig igyekeznek átadni az adott szakmát elsajátítani szándékozó fiataloknak.

Fotók: Gyakorlati foglalkozások, elméleti és gyakorlati vizsgák pillanatképei a 2020-as mesterképzésről (Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara)

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 26. 12:47, csütörtök | Helyi

Saját égi eszközzel kutathatnak a rendőrök

A Salgótarjáni Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Fekete Zsolt polgármester adta át a Salgótarjáni Rendőrkapitányság részére a felajánlott drónt.

2020. November 24. 12:46, kedd | Helyi

Elfogták a besurranót

A pásztói rendőrök őrizetbe vették a 29 éves férfit.

2020. November 23. 14:16, hétfő | Helyi

Kaput, gépkocsit rongált, majd balesetet szenvedett

Garázdaság, rongálás és ittas járművezetés miatt indult büntetőeljárás egy 26 éves tereskei férfi ellen.

2020. November 23. 14:14, hétfő | Helyi

Letartóztatásban az osztálytársát rendszeresen zaklató fiú

A Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványa alapján a bíróság elrendelte annak a 14 éves fiúnak a letartóztatását, aki hónapokon keresztül terrorizálta 12 éves osztálytársát.