Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Március 01. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Új látogatóközpont és tanösvény Királyréten

Új látogatóközpont és tanösvény Királyréten

A közelmúltban átadták a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) új látogatóközpontját és tanösvényét Királyréten.

A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósult projekt során természetvédelmi bemutatóhelyek infrastrukturális fejlesztését hajtották végre Királyréten és az Ipoly-völgyben. A Hegyen-völgyön elnevezést viselő projektben a DINPI szlovák partnere az Ipoly Unió (Ipelska Unia) volt, a fejlesztések teljes költsége 356 262,08 euró volt.
A látogatóközpontok "kapuszemlélettel" jönnek létre: bejáratok egy-egy tájegységhez, amelyről információkat adnak, bemutatják természeti és kulturális örökségét. Az 571 nyilvántartott ökoturisztikai létesítmény több mint felét részben vagy egészben a tíz nemzeti parkigazgatóság üzemelteti, programjaikon, létesítményeikben 1,4 millió regisztrált látogató fordul meg évente.
Már találkozni lehet a nemzeti parki termékekkel: a tavaly bevezetett nemzeti parki védjegy egyik célja, hogy támogassa azokat a helyi termékeket, termelőket, szolgáltatásokat, akik helyi alapanyagokból, helyi munkaerővel állítják elő termékeiket. Egy év alatt 96 gazdálkodó 220 terméke nyerte el a védjegyjogosultságot.
A mostani beruházás révén az eddig csak bejelentkezéssel működő erdei iskola olyan látogatóközponttá vált, amely a várakozások szerint megtöbbszörözheti az évi hatezerfős látogatói számot. A pályázat célja a Börzsöny és az Ipoly-völgy természeti értékeinek együttes bemutatása és a látogatók által okozott környezeti terhelés csökkentése volt. A pályázatnak köszönhetően a magyar területen egyebek mellett fogadóteret alakítottak ki a királyréti erdei iskola épületében, interaktív kiállítás jött létre, az Ipolyerdő Zrt. támogatásával új interaktív természetvédelmi tanösvényt hoztak létre, és bővült a DINPI kiadványainak sora. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) által a magyarországi részfeladatokhoz nyújtott támogatás 223 853,39 euró volt, a kormány magyarországi részfeladatokhoz nyújtott társfinanszírozása 39 503,54 euró.

Olvasósarok - itt elolvashatod a legfrisseb Szuperinfót!

Címkék: Királyrét

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.

2024. Május 03. 08:58, péntek | Helyi

MVM: júliusban egységesíti ügyfélkiszolgálását az MVM Next, az ügyfeleknek nincs teendőjük.

Az ügyfélkiszolgálás egységesítése érdekében az MVM Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.

2024. Május 03. 08:00, péntek | Helyi

Szeles, nyárias idő.

Erősen felhős lesz az ég, és sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, helyenként ismét előfordulhatnak hevesebb gócok.

2024. Május 03. 07:02, péntek | Helyi

A magyar állami frankhamisítás, amellyel Franciaországot akartuk büntetni Trianonért

Egy évszázaddal ezelőtt az volt a hazafi, aki bűnözött. Aki nemzetközi botrányba sodorta hazáját a legmagasabbrangú politikusok tudtával. A hazaáruló bitangok pedig azok voltak,