Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Szeptember 19. 15:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Új kiállítás a Füleki Vármúzeumban

Új kiállítás a Füleki Vármúzeumban

A füleki vár ábrázolásaiból nyílik tárlat pénteken a szlovákiai Füleki Vármúzeumban. Ezzel párhuzamosan nyitják meg a szlovákiai magyar cserkészet történetét bemutató tárlatot is.

A múzeum önálló kiállítása A mi várunk, a mi büszkeségünk - a füleki vár ábrázolásai címmel a Bebek-torony ötödik szintjén lesz látható - mondta el Agócs Attila, a Füleki Vármúzeum igazgatója az MTI-nek.
Hozzátette: az első ábrázolások az 1593-as időkből származnak, amikor sikerült a várat visszafoglalni a töröktől. A tárlaton a történelmi metszetek mellett megtekinthető az erődítmény pásztoreszközökön, füleki zománctermékeken, ajándéktárgyakon, a városi civil szervezetek logóin vagy például XX. századi giccseken is - mondta Agócs Attila.
Ugyancsak pénteken nyitják meg a Liliomos évszázad - a szlovákiai magyar cserkészet története kialakulásától napjainkig 1913-2013 című tárlatot, amelynek szervezője a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, a Kuckó Polgári Társulás és a füleki 47. számú Koháry István Cserkészcsapat. A vándorkiállítás bemutatja a cserkész eszmeiséget, betekintést nyújt a szervezet megalapításának körülményeibe.
A kiállított tárgyak végigvezetik a látogatót a szervezet történetének száz évén a megalakulástól kezdve a két világháború közti időszakon és a szocializmus évtizedein keresztül a rendszerváltást követő újraszerveződésig - mondta az igazgató.
Mindkét kiállítás november 15-ig látogatható a Füleki Vármúzeumban.

Címkék: fülek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 08:00, vasárnap | Helyi

Zápor, zivatar kialakulhat!

Napos-gomolyfelhős időben lesz részünk, több napsütésre a Dunántúlon számíthatunk. A Dunántúlon csak elszórtan, a Dunától keletre viszont több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok, néhol felhőszakadásra és jégesőre is számíta

2024. Május 19. 07:47, vasárnap | Helyi

Az út Indiába

Éppen ma 526 éve, hogy Vasco da Gama portugál hajós felfedezte Afrika megkerülésével a tengeri utat Indiába. Mindez 1498. 05. 20-án történt.

2024. Május 19. 07:23, vasárnap | Helyi

Pünkösd

Az elnevezés a görög pentekosztész, azaz ötvenedik szóból ered, a húsvét szombat utáni ötvenedik napon ünneplik.

2024. Május 18. 14:00, szombat | Helyi

Pünkösd - Egyházi vezetők ünnepi szentmiséi, istentiszteletei.

Pünkösd alkalmából szentmiséket, istentiszteleteket tartanak országszerte. A katolikus, a református és az evangélikus egyházi vezetők vasárnap ünnepi liturgia keretében emlékeznek meg a Szentlélek eljöveteléről.