Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Július 20. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új hitel felvételénél átlagosan 1,2 millió forintot bukunk ma

Új hitel felvételénél átlagosan 1,2 millió forintot bukunk ma

Az idei év elején az alacsony lakásárak és történelmi mélyponton lévő forint kamatok hatására érzékelhető élénkülés indult a lakáshitelek felvételében. Ma már nem szükséges extrém magas fizetés ahhoz, hogy a válságot megelőző svájci frank hitel kamatánál kedvezőbb kamattal kapjunk forinthitelt - írja a Bankmonitor.hu.

A statisztikákat elemezve azonban az látható, hogy az átlag magyar rosszul dönt a hitelfelvételnél és összességében kb. 1,2 millió forintot veszít egy átlagos 7 millió forintos hitelen. A válság növelte a pénzügyi tudatosságot bizonyos mértékben, de döntéseink még mindig nem tökéletesek.

Az átlag magyar állampolgár 150 ezer forintos nettó fizetéssel rendelkezik. Ha lakáshitelt veszünk fel, akkor jellemzően 7 millió forint körüli a hitelösszeg és ehhez jellemzően 6 millió forint önerővel rendelkezünk. Azt vizsgálta a Bankmonitor.hu, hogy a Magyar Nemzeti Bank statisztikáiban szereplő (aláírt hitelszerződésekben szerepeltetett) átlagos lakáshitel kamat és a megfelelő körültekintés esetén elérhető átlagos kamat hogyan viszonyul egymáshoz. A számításoknál nem az extrém magas jövedelemmel rendelkező adósoknak rendelkezésre álló 5 százalék alatti kamattal (THM-mel) számoltak, hanem az átlag jövedelmű emberek számára elérhető 5 legjobb banki ajánlat átlagával.

Az eredmény meglepő:

-az MNB statisztikái szerint átlagosan 7,3 százalékon helyeztek ki hitelt a bankok májusban, míg ebben a hónapban az 5 legjobb bank ajánlatának átlagos kamatszintje 6,1 százalék volt

- a kamatkülönbség havi szinten 4856 Ft, éves szinten közel 60000 Ft különbséget jelent, a 20 éves teljes futamidő alatt pedig 1,2 millió Ft veszteség a hitelfelvevő számára, ami a hitelösszeg közel 20 százaléka.

Ezt a veszteséget már senki nem írhatja a bankok számlájára. Az itt keletkező 1,2 millió forint veszteség kizárólag abból származik, hogy nem fordítunk két-három focimeccsnyi időt sem a hitelünk optimális kiválasztására.

Mekkora kamattal kaphat hitelt?

A hitelképesség elsődleges feltétele, hogy rendelkezzünk igazolt jövedelemmel és ne szerepeljünk a KHR listán, azaz ne legyen lejárt, ki nem fizetett tartozásunk bankkal szemben. A hitelminősítésünket, mely a kamat nagyságát befolyásolja elsősorban – de nem kizárólagosan – két tényező határozza meg: egyrészt az igazolt jövedelmünk nagysága, másrészt a hitel nagysága az ingatlan értékéhez viszonyítva. Minél nagyobb a jövedelmünk, illetve minél kisebb a hitelaránya, annál jobb hitelkamatot tudunk elérni.

Ma a legjobb forint lakáshitel kamatok (pontosabban fogalmazva THM) már 5 százalék alatt elérhetők. Átlagos jövedelemmel és átlagos hitelaránnyal nagyságrendileg 6,1 százalékos kamatszinttel számolhatunk. Ha alacsony a jövedelmünk és magas a hitelarány, akkor 7-7,5% közötti kamattal kell kalkulálnunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.