Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2014. Február 06. 13:30, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Új Civitas Fortissima Múzeumot hoznak létre Balassagyarmaton

Új Civitas Fortissima Múzeumot hoznak létre Balassagyarmaton

Új múzeumot hoznak létre Balassagyarmaton.

A Civitas Fortissima nevet viselő intézmény emléket állít az 1919. január 29-i honvédő harcoknak, képet ad a trianoni feldarabolás elleni küzdelemről, és emellett Baráti Huszár Aladár és Tormay Cécile emlékét ápoló kutatóhelyként is működik - tájékoztatta az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetője az MTI-t.
Lengyel László elmondta: a múzeumot abban a Széchenyi utca 13. szám alatti, polgári eleganciát sugalló családi házban alakítják ki, amelynek akkori tulajdonosa, Baráti Huszár Aladár az 1919-es Tanácsköztársaság idején bújtatta Tormay Cécile írónőt. Tormay Cécile ebben a házban kezdte el írni 1919-ben a vörös terrorról szóló Bujdosó könyv című naplóregényt.
A ház most az Ipoly Erdő Zrt. tulajdonában van. A zrt., Balassagyarmat önkormányzata, a Közép-Európai Média Intézet Kft. és a városi Civitas Fortissima Kör közösen dolgozik majd az új múzeum létrehozásán, amelynek három éves előzménye van.
2011. január 28-án, a csehek kiverésének 92. évfordulóján Civitas Fortissima Múzeumot nyitottak Balassagyarmaton, a "legbátrabb városban". A Madách Moziban megnyílt múzeumot a balassagyarmati születésű Matúz Gábor, a Közép-európai Média Intézet igazgatója hozta létre. A gyűjteményben a kort és az eseményeket felidéző könyvek, dokumentumok, katonaruhák, filmek láthatók.
Ezt a gyűjteményt az új múzeum rendelkezésére bocsátja majd a Közép-Európai Média Intézet Kft., részt vesz továbbá az intézmény szakmai munkájában és gyűjteménye gyarapításában, szerepet vállal a múzeum működtetésében is. Az Ipoly Erdő Zrt. építési, kivitelezési munkákkal járul hozzá a múzeum létrejöttéhez, az önkormányzat pedig intézményein, cégein, alapítványain keresztül segíti a működtetést, a szakmai munkát és a gyűjtemény gyarapítását.
Balassagyarmaton diákok, polgárok, vasutasok, tisztviselők városvédő harcot folytattak 1919. január 29-én, és kiűzték a megszálló csehszlovák katonaságot. A harcokban tíz ember életét vesztette. Hősiességükkel elérték, hogy a határmenti város felszabadult és Magyarország része maradt. Az Országgyűlés 2005-ben a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet adományozta Balassagyarmatnak.
Lengyel László a Tormy Cécilnek menedéket adó Baráti Huszár Aladárról elmondta: 1919 januárjában városparancsnok volt, és aktív vezetőként kiemelkedően közreműködött a rend fenntartásában. 1919-től 1932-ig egymást követően több vármegye főispánja volt, 1932-ben pedig Budapest főpolgármestere lett. A zsidóüldözés elleni nyílt kiállása, németellenes magatartása, cikkei miatt a németek 1944. április 3-án tartóztatták le, de csak októberben szállították a dachau-i koncentrációs táborba. 1945 februárjában ott halt meg.

Képeslapküldő

Címkék: Civitas Fortissima

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 18:00, kedd | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. május hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ

2024. Április 30. 15:15, kedd | Helyi

Salgótarjánból akartak hazajutni.

Egy bátonyterenyei pár keverte magát nagy bajba, mert lekéste az autóbuszjáratot, és bűnös módját választotta a hazajutásnak.

2024. Április 30. 13:12, kedd | Helyi

Elismerések a Rendőrség napja alkalmából.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság számos munkatársa vehetett át elismerést Szent György, a rendőrök védőszentjének ünnepe alkalmából.

2024. Április 30. 11:30, kedd | Helyi

A piros az tilos!

A közlekedési lámpa jelzéseinek a figyelmen kívül hagyása Nógrád vármegyében is a legsúlyosabb szabályszegések közé tartozik, amelynek következménye tragikus is lehet.