Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2024. Április 19. 08:28, péntek | Helyi
Forrás: Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Tűzoltók a toronyházban.

Tűzoltók a toronyházban.

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szituációs begyakorló gyakorlatot tartott a héten a vármegyeszékhely és Bátonyterenye hivatásos tűzoltóinak Salgótarjánban, az Erzsébet téren.

A feltételezés szerint a Garzon toronyház II-es számú épületének tizedik emeletén a négyes számú lakás kigyulladt. Az ott lakó idős személy a szobában megemlékezés céljából gyertyát gyújtott. Az égő gyertya feldőlt, és meggyújtotta az asztalon lévő újságokat. A lángok átterjedtek a szobában tárolt ruhaneműkre és berendezési tárgyakra is. A lakó a tüzet nem tudta eloltani, így elhagyta a lakást. Az ablakok üvegei kitörtek a hő hatására. A tűz veszélyeztette a felette lévő lakásokat is. A káresetet a beépített tűzjelző berendezésen kívül több lakó és a portaszolgálat is jelezte a 112-es segélyhívó számon. A portaszolgálat hozzákezdett a szükséges intézkedésekhez: elvégezte az épület áramtalanítását, és megkezdte az épület kiürítését.

A gyakorlat helyszínére öt gépjárművel érkeztek a tűzoltók. Az egységek az épület homlokzatán húzták fel az alapvezetéket, amelyen keresztül a vizet biztosították az oltáshoz. Odabent a szervezők a tüzet piros, a füstöt kék zászlókkal imitálták. A beavatkozó állomány bevetési védőruhában és a füsttel telített helyiségekben teljes légzésvédelem mellett kezdte meg a feltételezett káreset felszámolását. A lángokat az épületen belül három vízsugárral fékezték meg. Az oltási munkálatokkal párhuzamosan a mentési csoportot alkotó tűzoltók átvizsgálták a tűz által veszélyeztetett szinteket, és magatehetetlen, sérült emberek után kutattak.

A gyakorlat több mint egy órán át tartott, a beavatkozók a magas lakóépületekben keletkezett tüzek oltásának sajátosságaira fókuszáltak, a tapasztalatokat zárásként megosztották egymással.

A gyakorlatot hétfőn a "C", kedden az "A", szerdán pedig a "B" szolgálati csoport tagjai is végrehajtották, így a teljes állomány felkészült egy hasonló, éles helyzetre.

Kapás Márton tű. főhadnagy
szóvivő

Fotók: Kapás Márton tű. főhadnagy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:00, szerda | Helyi

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre.

Meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek - közölte Magyar Turisztikai Ügynökség

2024. Május 01. 09:21, szerda | Helyi

Sok munkával indult a hét

Kizárta édesanyját egy második emeleti lakás teraszára két kisgyermek,Fűnyírás közben átvágtak egy gázcsonkot hétfő délután,Egy iskola tetejére szakadt egy nagy méretű faág,

2024. Május 01. 09:00, szerda | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. május hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ

2024. Május 01. 08:00, szerda | Helyi

Szép időben majálisozhatunk.

Azaz május elsején a napsütést időnként már felhők zavarják meg.