Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Március 18. 07:29, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu

Túlszámlázta a Főtáv a fűtést

Túlszámlázta a Főtáv a fűtést

Gyanús okiratokra hivatkozva próbál tartozást behajtani a követeléskezelő.

Évekig túlszámlázott fogyasztóinak a Főtáv, majd a nem fizetők tartozásait igencsak vitatható módon adta át követeléskezelőjének. Demszky Gábor volt főpolgármester idejében előfordult, hogy még a városháza fűtését is a panellakók fizették, a távfűtő pedig milliárdokkal támogatott egy olyan alapítványt, amelynek elvileg a rászorulók segítése lett volna a feladata, mégis értékpapírokban tartotta a megszerzett pénz jelentős részét.

A Főtáv 2006-ban indokolatlanul kezdte emelni árait, díjaiba olyan összegeket is beleépített, amelyeket – az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint – hivatalosan nem terhelhetett volna a fogyasztókra. Ilyen volt például az új fogyasztók bekötésének költsége, az alapítványi támogatások és az üzleti ajándékokra fordított összegek. Az áremelések mértékét jól szemlélteti: a távhőszolgáltatás díja az átlagos lakossági fogyasztó esetében 2008-ban már 82 százalékkal haladta meg a 2004-es összeget.

Egy fogyasztó a fenti rendellenességek miatt szándékosan nem fizetett, ami miatt a Főtáv követeléskezelője pert indított ellene; ügyét ma tárgyalja a bíróság. Kocsis Csaba évek óta tartó szélmalomharcába a több mint 200 ezer érintett közül egyre többen bekapcsolódnának. Ennek érdekében már alakulóban is van egy főleg jogászokból, közgazdászokból és közigazgatási szakértőkből álló civil kezdeményezés.

A távhő, a gáz és az áram lakossági ára jelenti a legnagyobb költséget a családok havi kiadásaiban. Ezért is csökkentette a kormány januártól 10 százalékkal az energiaárakat. A T. Ház kedden tárgyal arról a javaslatról, amely rögzítené a mérséklést, és kiterjesztené azt a víz-, a csatorna- és a hulladékszállítási díjakra. Igaz, a szolgáltatók a bíróságon megtámadták az árképzéssel kapcsolatos döntést, nehezményezték ugyanis, hogy a különadókat nem terhelhették a fogyasztókra. Két hete a törvényszéken a gázszolgáltatók számára kedvező döntés született, és ma az áramszolgáltatók beadványával kapcsolatban is határozhatnak. Ez azonban nem veszélyezteti a rezsicsökkentést – a kormány egy törvénymódosítással ezt megakadályozta.

További részletek a hétfői Magyar Nemzetben

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal