Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2017. Augusztus 07. 09:04, hétfő | Külföld
Forrás: mti.hu

Tőzsde - Mérsékelt erősödés várható Európában

Tőzsde - Mérsékelt erősödés várható Európában

Emelkedő indexekkel indul várhatóan a kereskedés hétfőn a vezető nyugat-európai tőzsdéken.

A határidős jegyzések azt vetítik előre, hogy a londoni FTSE-100 15 ponttal, a frankfurti DAX 10 ponttal, a párizsi CAC-40 pedig 11 ponttal emelkedik a nyitásban.
A vártnál jobb júliusi amerikai munkaerőpiaci adatok általában javítják a hangulatot az értéktőzsdéken. Fontos piacbefolyásoló adat nem érkezik, de várakozás előzi meg, hogy miképp reagál Észak-Korea az ENSZ-szankciókra, amelyek 3 milliárd dollárral csapolhatják meg az ország exportbevételét. Figyelmet kelthet, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris politikai döntéshozó testületének, a nyíltpiaci bizottságnak két tagja is beszédet tart. Ezektől mindig azt várják, hogy valamilyen jelzést adnak az amerikai monetáris politika várható irányáról.
Az érdeklődés középpontjában a nyersanyagipari és bányászati vállalatok állnak, miután hétfőn 7 százalékkal szöktek fel kínai vasércárak, mert az ipar ellátási nehézségektől tart a télen.
Ázsiának is jót tettek az amerikai munkaerőpiaci adatok, csak a kínai piacokon óvatos a hangulat, a befektetők kivárnak a következő két hét makroadat-dömpingje előtt.
A Shanghai Composite Index 0,2 százalékkal süllyedt. A hongkongi Hang Seng viszont 0,4 százalékkal, a tokiói Nikkei-225 0,6 százalékkal, a szöuli Kospi pedig 0,5 százalékkal állt pénteki záróértéke fölött a kereskedés vége felé.
Pénteken erősödéssel zártak a vezető európai értéktőzsdék. Az FTSE-100 0,49 százalékkal, a DAX 1,18 százalékkal, a CAC-40 pedig 1,42 százalékkal emelkedett. Az euróövezeti EuroStoxx50 1,22 százalékkal ment föl.
Az olajpiacon pár centtel lemorzsolódtak, de kilenc hetes csúcs közelében maradtak a jegyzések. Az amerikai munkaerőpiaci adatok és az amerikai kútfurások számának enyhe csökkenése támogatja az árakat, de az OPEC nagy kínálata nyomja a piacot. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent hordójának ára hétfő kora reggelig 6 centtel 52,36 dollárra, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) fajta jegyzése pedig 7 centtel 49,51 dollárra süllyedt.
Az arany ára a pénteki két hetes mélypont után megszilárdult. A jegyzések emelkedését azonban fékezi, hogy a jó amerikai munkaerőpiaci adatok ösztönzik a részvénybefektetéseket, és nem éleződött a nemzetközi feszültség, így nem élénkül az arany mint válságálló befektetési eszközi iránti kereslet sem. A fém unciáját (31,104 gramm) hétfő reggel 1258,69 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,1 százalékkal magasabban, mint péntek este.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.