Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Június 18. 13:30, csütörtök | Helyi
Forrás: salgotarjan.hu

Továbbtanulási felmérés

Továbbtanulási felmérés

A 11. évfolyamos salgótarjáni diákok továbbtanulási terveiről készített online felmérést az elmúlt hetekben Salgótarján polgármesteri hivatala.

A kérdőívet 436 olyan gimnáziumi és szakközépiskolai tanuló töltötte ki, akinek hamarosan az egész életét meghatározó döntések sorát kell meghoznia. Hol, mit és milyen formában lenne a legjobb tanulni? És mi kellene ahhoz, hogy minél több fiatal maradjon itthon? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a kérdőív.

Bár a felmérés során nem minden diák válaszolt a feltett kérdésekre, a minta mégis elég nagy volt ahhoz, hogy a beérkezett válaszok alapján az önkormányzat szakemberei és a pedagógusok részletes képet kapjanak a város fiatal lakóinak terveiről. Hamarosan egy teljes tanulmány is készül az adatokból, az viszont már az első ránézésre kiolvasható belőlük, hogy a 11. évfolyamos salgótarjáni diákok szinte mindegyike tervezi a továbbtanulást és mindössze kb. 6 százalékuk állna inkább munkába a középiskola elvégzése után. Nagyjából minden tizenhárom továbbtanulást tervező diákból egy viszont külföldön képzeli el a jövőjét.

A kérdőív tematikája kapcsolódott ahhoz a munkafolyamathoz, ami a salgótarjáni felsőfokú oktatás újraindítását célozza, ezért a tervezett műszaki képzéssel és az előkészítő tanfolyammal kapcsolatos kérdések is szerepeltek benne. A beküldött válaszokból kiolvasható, hogy a diákok elsősorban anyagi megfontolások miatt döntenének a helyi iskola mellett és 80 százalékuk a duális képzést választaná, ami a szakmai gyakorlaton kívül némi pénzt és akár állásajánlatot is jelenthetne a számukra. Arányaiban legtöbben műszaki és gazdasági területen szeretnének tanulni (25-25% körül), a társadalomtudományok iránt a diákok ötöde mutatott érdeklődést. Az adatok szerint minden négy tanulóból három úgy vélekedik, hogy egy felsőfokú műszaki végzettség előnyösen befolyásolná a karrierjét akkor is, ha Salgótarjánban vagy környékén vállalna munkát. Ez visszaigazolta az önkormányzat célkitűzését, amikor ilyen jellegű képzések elindítását kezdeményezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.