Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Január 15. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Továbbra is többfelé magas a légszennyezettség

Továbbra is többfelé magas a légszennyezettség

Továbbra is többfelé magas a légszennyezettség szintje a szálló por miatt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteki adatai alapján Miskolcon, Putnokon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren veszélyes a levegőminőség.

Eger, Nyíregyháza, Debrecen, Szolnok, Kecskemét, Szeged és Ajka levegőjét egészségtelennek minősítették. Emellett további 13 településen, köztük Budapesten kifogásolt a levegőminőség.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes minősítést.

Az NNK korábban felhívta a figyelmet arra, hogy az érzékeny lakosságcsoportba tartozók - gyermekek, krónikus légúti, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, idősek, várandós kismamák - lehetőség szerint minél kevesebb időt tartózkodjanak az egészségtelen és veszélyes minősítést kapott településeken a szabadban.

A maszkok hatékonyan kiszűrik a levegőből a kisméretű aeroszol részecskéket, így javasolják, hogy az érintettek viseljenek maszkot kültéren. Felhívták a figyelmet arra is, hogy kedvezőtlen levegőminőség esetén is javasolt a belső terek rendszeres, gyors szellőztetése, forgalmas utak mentén pedig az ablakok csúcsidőszakon kívüli kinyitása.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzésében azt írta: szombaton és vasárnap is jellemzően nyugodt lesz az időjárás, hatására az északkeleti országrészben továbbra is rossz lesz a levegőminőség. A szálló por koncentrációja napi átlagban nagy területen meghaladja az egészségügyi határértéket, helyenként a tájékoztatási küszöböt is. A főváros térségében is romló tendencia valószínűsíthető.

Jelentős javulás hétfőn várható, amikor egy hidegfront hatására nagy területen megerősödik, akár viharossá fokozódik a szél. Ennek nyomán javulhat a levegőminőség - közölték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.