Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Július 23. 13:30, csütörtök | Helyi
Forrás: salgotarjan

Tovább üzemelteti az iskolákat Salgótarján

Tovább üzemelteti az iskolákat Salgótarján

Mai rendkívüli ülésén döntött Salgótarján közgyűlése.

A város továbbra is üzemelteti a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásában lévő iskolákat és nem vállalja azt a kb. 60 millió forintos plusz terhet, amit az iskolák üzemeltetésének állami kézbe adása jelentene.

Mint ismeretes, korábban Salgótarján önkormányzata az államosított és jelenleg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) fenntartásában lévő iskolák működtetését felajánlotta az államnak. A döntéssel a város vezetése egyrészt tiszta helyzetet kívánt teremteni, hiszen amíg a jelenlegi rendszerben az oktatás tartalmi részét kizárólag a kormány kontrolálja, addig a létesítmények működtetését és az alkalmazottak adminisztrációját az állam és az önkormányzat közösen végzi. A napi munka és a gazdálkodás során ez a vegyes üzemeltetés gyakran vezet problémákhoz. Másrészt a város pénzügyi helyzetén is javított volna, ha az állam átvállalja az üzemeltetést és mindezért legfeljebb annyi pénzt von el az önkormányzattól, mint amennyit az iskolák üzemeltetésére az önkormányzat költött. Az önkormányzat 2014-ben 293 millió forintot fordított az iskolákra, amelyből 11 millió forint volt az állami támogatás. A kormány tárcaközi bizottsága viszont közel 352 milliót kért volna az önkormányzattól, amennyiben átvállalja a feladatot.

A júniusi közgyűlés a működtetésről való lemondásról szóló határozati javaslatot 9 igen szavazattal, 5 tartózkodással szavazta meg. A további üzemeltetésről szóló mai javasatot 12 igen szavazattal (3 képviselő távollétében) fogadták el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 12:12, szerda | Helyi

Megbukott az adóellenőrzésen egy használtautó-kereskedő, 54 autót foglaltak le-

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit

2024. Április 24. 11:35, szerda | Helyi

Vádat emeltek egy internetes csaló ellen Egerben.

Internetes csalássorozat miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy nő ellen, aki 2021 májusától több mint hat hónapon keresztül interneten elkövetett bűncselekményekből fedezte a kiadásait - közölte a Heves Vármegyei Főügyész

2024. Április 24. 10:45, szerda | Helyi

Magyar Fogorvosok Egyesülete: a fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata.

A fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata hangsúlyozta Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke annak kapcsán, a szervezet ezer szakember részvételével nemzetközi konferenciát rendez csütörtökön.

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR.

Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel az ott történteket.