Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Február 24. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tovább gyengülhet a forint ha Ukrajnában tovább romlik a helyzet

Tovább gyengülhet a forint ha Ukrajnában tovább romlik a helyzet

Itthon a következő napokban kevés fontos adatközlésre kerül sor: a munkaerő piaci statisztikák mellett a termelői árindexet teszi közzé a KSH. Ezeknek a számoknak azonban komoly piacbefolyásoló hatása nem lesz, az előttünk álló hét piaci folyamatait elsősorban a globális hangulat, illetve az ukrajnai fejlemények határozhatják meg.

Amennyiben Ukrajnában tovább romlik a helyzet és/vagy erősödik a kockázatkerülés globálisan, a forint árfolyama újra gyengülő pályára állhat. Ellenkező esetben konszolidációra számítanak a CIB Bank elemzői.Rövidtávon azonban kicsi az esélye egy tartós erősödő trend kibontakozásának, a forint mindaddig sérülékeny marad, amíg a piacon él az a meggyőződés, mely szerint az MNB tolerálja, sőt egyesek szerint kifejezetten ösztönzi az árfolyam gyengülését.

Európában a német Ifo index és a Brüsszeli Bizottság gazdasági hangulatot mérő indexe is stabilizálódhatott februárban (az elemzői előrejelzések átlaga szerint). A munkaerő piaci statisztikák a valuta unió egészében magas szinten stabilizálódó munkanélküliségi rátát mutathatnak, míg az előzetes februári inflációs számok várhatóan megerősítik, hogy a pénzromlási ütem mélyen az EKB középtávú célja alatt áll, a deflációs kockázatok –különösen a periféria országaiban –továbbra is jelen vannak.

Az Egyesült Államokban is több fontos makrogazdasági adat napvilágot lát. A negyedik negyedéves GDP adatok a gazdaság kismértékű lassulását jelezhetik, a gazdasági aktivitásra vonatkozó számok beleillhetnek az előző hetek adatainak sorába (amelyek gyengülő feldolgozóipari és ingatlanpiaci aktivitást mutattak). Ugyanakkor ezeket a folyamatokat még mindig „rá lehet fogni” az időjárásra, a növekedési kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak nagyobb mértékű emelkedésére csak akkor kell számítani, ha a tavaszi hónapok számai sem jeleznek javulást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.